Papa Francisc a vorbit despre cum va fi îngropat: „Cu demnitate, ca orice creștin”

Papa Francisc a dezvăluit detalii personale despre modul în care își dorește să fie oficiată înmormântarea sa, într-o serie de interviuri acordate corespondentului la Vatican al ziarului spaniol ABC, care au fost publicate în cartea „El Sucesor”, scrisă de Javier Martinez-Brocal.

1200-20240402200-a
Papa Francisc, într-unul dintre interviurile acordate ABC Spania. Sursă: abc.es.

La vârsta de 86 de ani, liderul Bisericii Catolice, care în ultima perioadă a întâmpinat câteva probleme minore de sănătate și se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile datorită problemelor la genunchi, a exprimat dorința de a fi îngropat „cu demnitate, ca orice creștin”.

Potrivit Vatican News, el a optat pentru un sicriu închis, fără expunerea trupului pe catafalc, o tradiție pe care a decis să o schimbe.

Referindu-se la înmormântarea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, papa Francisc a comentat:

„Va fi ultima celebrată astfel, cu trupul Papei expus în afara sicriului, pe un catafalc. Am vorbit cu maestrul de ceremonii şi am eliminat aceasta şi multe altele, pentru că ritualul era prea încărcat”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, Suveranul Pontif a menționat că a luat deja decizia de a fi înmormântat în Biserica Santa Maria Maggiore, spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, care au fost îngropați în Biserica Sfântul Petru.

El a ales o cameră specială, care îi este deosebit de dragă încă din perioada când era Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, subliniind că totul este pregătit pentru înmormântarea sa.

Aceste declarații vin după ce, la 11 februarie 2013, predecesorul său, Benedict, a anunțat o demisie istorică, invocând o „lipsă de putere a minții și a trupului” din cauza vârstei înaintate, marcând astfel prima demisie a unui Papă din 1415 și prima inițiată voluntar de la Celestin al V-lea în 1294.

Aceste revelații oferă o perspectivă rară asupra gândurilor și preferințelor personale ale Papei Francisc privind propriul sfârșit, subliniind dorința sa de simplitate și demnitate.