Papa Francisc afirmă că ar putea face o vizită în Ucraina: „Să nu lăsăm visul păcii să se stingă!”

Papa Francisc a declarat sâmbătă, 2 aprilie, că ar putea face o vizită la Kiev, transmite Agerpres.

Întrebat de un reporter care îl însoţea la bordul aeronavei Vaticanului dacă are în vedere să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene, Francisc a răspuns, fără alte detalii: „Da, este luată în considerare”.

Foto: RAI NEWS

Suveranul pontif a plecat sâmbătă pentru o vizită de două zile în Malta

În timpul acestei călătorii apostolice, în cadrul căreia accentul este pus pe migraţie şi refugiaţi, papa Francisc a declarat: „Credeam că invaziile din alte ţări, luptele de stradă brutale şi ameninţările nucleare erau amintiri întunecate ale unui trecut îndepărtat. Dar vântul îngheţat al războiului, care aduce numai moarte, distrugere şi ură, a măturat vieţile multora”, din nou.

În discursul său rostit în prezența oficialilor maltezi după sosirea în capitala celui mai mic stat din Uniunea Europeană, papa Francisc a subliniat că „din estul Europei, din estul unde răsare prima dată lumina, a venit întunericul războiului”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum, în noaptea războiului care s-a abătut asupra omenirii, să nu lăsăm visul păcii să se stingă!”, a mai spus papa Francisc.

El a criticat „câţiva oameni puternici” pentru alimentarea conflictului din Ucraina: „Câţiva oameni puternici, din păcate blocaţi în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste, provoacă şi instigă conflictul, oamenii obişnuiţi simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtăşit, fie nu va exista”, a spus suveranul pontif.

Papa a folosit un lift pentru a se îmbarca

Papa Francisc a fost nevoit să folosească un ascensor pentru a se îmbarca în aeronava care l-a dus sâmbătă în Malta, măsura fiind luată pentru „evitarea efortului inutil”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Foto: RAI NEWS

A fost prima dată în cele 36 de călătorii efectuate de papa Francisc în străinătate în care suveranul pontif nu a urcat singur treptele avionului.

În vârstă de 85 de ani, papa, care efectuează o vizită de două zile în Malta, suferă de sciatică, o afecţiune care îi provoacă dureri la nivelul membrelor inferioare.