Papa Francisc avertizează de Ziua Internațională a comemorării Holocaustului: „Se poate întâmpla din nou”

La 76 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, cu ocazia Zilei Internaționale a comemorării Holocaustului, Papa Francisc a avertizat asupra noului naționalism și a îndemnat oamenii să fie atenți la ideologia extremistă, spunând că „aceste lucruri se pot întâmpla din nou”, conform Vatican News.

Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Pentru ca asemenea atrocități să rămână vii în amintire, iar victimele terorii naziste să nu fie uitate niciodată, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz, în 1979, ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii. Printre barăcile care compun acest teritoriu al groazei, acum crește iarba. Unele locuri sunt frumos amenajate cu adevărate covoare de flori. Cu toate acestea, prezența crematoriilor, a furnalelor, a barăcilor de triere și a zidului morții, obligă la o permanentă rememorare a tot ce s-a întâmplat atunci. S-a amenajat o expoziție în fiecare bloc al morții ce prezintă posterității obiecte și spații încărcate de suferința oamenilor ce le-au populat.

„A ne aminti este o expresie a umanităţii. A ne aminti este un semn de civilizaţie. A ne aminti este o condiţie pentru un viitor mai bun de pace şi fraternitate”, a declarat suveranul pontif astăzi, 27 ianuarie 2021, în cadrul audienţei sale generale, organizate în interiorul bibliotecii papale din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Papa Francisc, care a vizitat lagărul de la Auschwitz în 2016, a spus că societatea nu ar trebui niciodată să lase garda jos în faţa pericolelor naţionalismului:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A ne aminti înseamnă, de asemenea, să fim atenţi, deoarece aceste lucruri se pot întâmpla din nou, începând cu propuneri ideologice care pretind că doresc salvarea unui popor dar care sfârşesc prin a distruge un popor şi umanitatea”, a afirmat el.

„Fiţi atenţi la modul în care această cale a morţii, exterminării şi brutalităţii a început”, a spus el, referindu-se la ascensiunea naziştilor la putere în anii ’30 pe un val de naţionalism extrem.