Papa Francisc către mafia siciliană: „Nu poți fi mafiot și să crezi în Dumnezeu”

Papa Francisc a lăudat sâmbătă în Sicilia sacrificiul preotului Iosif Puglisi, asasinat de mafie cu douăzeci şi cinci de ani în urmă, şi le-a transmis mafioţilor că nu sunt creştini adevărați, chiar dacă declară acest lucru sau participă la activități religioase, informează ilsicilia.it.

„Nu poţi să crezi în Dumnezeu şi să fii mafiot, cine este mafiot nu trăieşte ca un creştin, pentru că prin viaţa sa defăimează numele lui Dumnezeu”, a declarat Papa Francisc în predica din timpul slujbei oficiate la Palermo în memoria prelatului, în faţa a zeci de mii de credincioşi adunaţi în zona portuară a capitalei Siciliei.

Adresându-se cu formula „fraţi şi surori’”, dar folosind şi cuvântul „mafioţi”, suveranul pontif i-a îndemnat la schimbare pe membrii crimei organizate, dintre care unii merg la biserică şi se închină deschis.

„Le spun mafioţilor: schimbaţi-vă, fraţi şi surori! Încetaţi să vă gândiţi doar la voi şi la banii voştri… Întoarceţi-vă la adevăratul Dumnezeu, Iisus Hristos, dragi fraţi şi surori.  Vă spun, mafioţilor, dacă nu faceţi asta, viaţa voastră va fi pierdută şi asta va fi cea mai mare înfrângere a voastră”, a punctat liderul catolic.

Mulţi membri ai grupărilor de crimă organizată din Italia, cum ar fi Cosa Nostra din Sicilia şi ‘Ndrangheta din Calabria, se consideră parte a unui grup religios, de cult, invocând ajutorul unor sfinţi pentru activităţile lor. În special în oraşele mai mici din sud, ei iau parte la sacramentele catolice şi, în unele cazuri, chiar au găsit complicitate din partea clericilor, scrie Reuters.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Papa Francisc efectuează sâmbătă, 15 septembrie, o vizită pastorală de o zi în Sicilia pentru a cinsti memoria preotului italian Iosif (Pino) Puglisi, ucis pe 15 septembrie 1993, în ziua în care împlinea 56 de ani, de către gruparea mafiotă „Cosa nostra” în faţa bisericii sale din Palermo.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20