Papa Francisc la București: „Românii emigranți îmbogățesc cu valorile, cultura și munca lor țările care îi ospitează”

Papa Francisc a adus, vineri 31 mai, la București, un omagiu sacrificiilor făcute „de atâţia fii şi fiice ale României, care cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat”.

Suveranul Pontif, aflat într-o vizită în ţara noastră, a ţinut la Palatul Cotroceni un discurs în care a arătat că a te gândi la cei plecaţi afară, în străinătate, este „un act de patriotism, de fraternitate”, relatează Agerpres.

Papa Francisc a vorbit despre „apariţia unor inevitabile obstacole şi a unor consecinţe care nu întotdeauna au fost uşor de gestionat pentru stabilitatea socială şi pentru administrarea teritoriului”.

„Mă gândesc în primul rând la fenomenul emigraţiei, care a implicat mai multe milioane de persoane care şi-au părăsit casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de lucru şi de viaţă demnă. (…) Mă gândesc la depopularea atâtor sate care în câţiva ani au văzut plecând o parte considerabilă din locuitorii lor. Mă gândesc la consecinţele pe care toate acestea le pot avea asupra calităţii vieţii în acel teritoriu şi la slăbirea rădăcinilor dumneavoastră culturale care v-au susţinut în momente grele”, a spus Suveranul Pontif, potrivit traducerii oficiale.

El a adus un omagiu emigranţilor români:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat şi cu roadele angajării lor îşi ajută familiile rămase în ţară. (…) Să ne gândim la fraţii şi la surorile noastre care sunt în străinătate e un act de patriotism, de fraternitate”, a evidenţiat Papa.

Papa Francisc în România, întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. Foto: Agerpres
Distribuie acest articol