„Ce să faci cu o mină imensă de sare când extracția s-a terminat? Am găsit răspunsul la Salina Turda, în Transilvania”, scriu italienii de pe site-ul esquire.com. „Construiești înăuntru unul dintre cele mai incredibile parcuri de distracții de pe pământ!”
Iubitorii de aventură din întreaga lume vizitează parcul de distracţii tematic amenajat în Salina Turda. Acesta este situat la o adâncime de 122 metri sub pământ şi este o adevărată atracţie pentru turişti.
600.000 de persoane vin să îl viziteze anual. Parcul e amenajat cu o roată Ferris, un lac perfect pentru plimbări cu barca, o popicărie şi un amfiteatru uriaş. Accesul se face printr-un labirint de scări şi lifturi, iar pereţii fostei mine de sare sunt foarte apreciaţi, de asemenea.
„În anul 1932 extracțiile de sare s-au terminat, iar mina gigantică a devenit mai întâi un adăpost în timpul celui de-al doilea război mondial, iar apoi un depozit de brânză. În cele din urmă, a fost transformată în unul dintre cele mai incredibile parcuri de pe pământ. Sau mai bine zis de sub pământ, deoarece pentru a ajunge acolo este necesar să coborâți mai mult de 100 de metri cu un lift construit în puțurile verticale folosite cândva de mineri. Pe măsură ce coborâți, vă veți scufunda în atmosfera unică a peșterii, ai cărei pereți încă strălucesc de sare, împrăștiind luminițe spectaculoase”, scriu italienii.
Jurnaliștii de la CNN au realizat un reportaj „Cele mai cool locuri de sub pământ din lume”, unde Salina Turda a ocupat un merituos loc secund fiind devansată doar de un râu subteran din Filipine.
În 2018, după ce a fost promovat de postul de televiziune National Geographic, parcul de distracții a avut un număr record de turiști, ajungând la aproape 700.000.
„Am înregistrat anul trecut un record de turişti care au vizitat Salina Turda, de aproape 690.000, în creştere cu 12% faţă de 2017, din care 35% au provenit din străinătate, din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel, Germania. Acest lucru ne confirmă că promovarea Salinei Turda în extern a dat roade şi că suntem extrem de bine cotaţi în turismul internaţional. Ca planuri pentru acest an, ne propunem să înaintăm cu finanţarea pentru dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul necesită o finanţare de 20 de milioane de euro, studiul de fezabilitate este finalizat şi trebuie să identificăm axele de finanţare împreună cu Primăria Turda. Deschiderea minei Iosif înseamnă dublarea circuitului vizitabil din Salina Turda”, a spus Simona Baciu, directorul Salinei Turda, citată de Mediafax.
„Cu siguranţă, în acest an vom depăşi cifra de 730.000 de vizitatori, cât are populaţia judeţului. Turismul din Transilvania a fost pe un trend pozitiv şi tot ceea ce a trebuit noi să facem a fost să punem Salina Turda în valoare”, a mai precizat Simona Baciu. În 2017, Salina Turda a fost vizitată de 620.000 persoane.
Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda – Rudolf, Terezia şi Ghizela – turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior.
Potrivit site-ului oficial al salinei, www.salinaturda.eu, acesta este pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase destinații din lume, această apreciere datorându-se celor de la Business Insider.