Părinți români, dați în judecată în Italia. Nu și-au trimis copilul la școală două luni pentru că-i curgea sânge din nas

Un cuplu de origine română a fost recent achitat în Italia de acuzațiile de neglijență educațională în urma absențelor prelungite ale fiului lor dintr-o școală primară din Chieti, regiunea Abruzzo.

Ancheta autorităților a început când directorul școlii a observat absențe nejustificate consecutive ale copilului, începând cu data de 19 aprilie 2023 și până la sfârșitul anului școlar, menționează Orizzonte scuola.

Părinții, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 39 de ani, au fost inițial acuzați de „omisiunea de a oferi copilului, fără motiv întemeiat, o instruire corespunzătoare”, după ce fiul lor, în vârstă de 10 ani, a lipsit de la școală timp de 57 de zile.

Intervenția carabinierilor a dus la deschiderea unui proces în care cuplul și-a apărat poziția, prezentând documente medicale ce justificau absențele.

Potrivit declarațiilor lor, băiatul a suferit de episoade frecvente de sângerări nazale, pentru care a necesitat tratament medical specializat în România, nedisponibil în spitalul local din Chieti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Părinții au prezentat documentație medicală în limba română, tradusă în italiană.

Au subliniat, de asemenea, eforturile depuse pentru a asigura continuitatea educației copilului pe perioada tratamentului în România, spunând că fratele său mai mare, care a studiat în Italia, l-a ajutat în procesul educațional.

Decizia judecătorului de pace din Chieti reprezintă un moment semnificativ pentru comunitatea românească din Italia, subliniind importanța înțelegerii circumstanțelor individuale în cazurile de absență școlară și recunoașterea drepturilor părintești în contextul educațional.

În Italia, învățământul primar este obligatoriu pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Aceasta include școala primară (cinci ani) și gimnaziul. În ceea ce privește absențele, legislația italiană nu pare să specifice un număr maxim de zile pe care un elev le poate lipsi de la școală.

În schimb, se așteaptă ca elevii să participe la un număr minim de ore de învățământ pe săptămână. Orice absențe semnificative sunt, în general, tratate la nivelul școlii și necesită justificări adecvate, cum ar fi motive medicale sau alte circumstanțe excepționale.

Distribuie acest articol