Parma – copil de 2 ani introduce paleta unui mixer de bucătărie în priză și moare electrocutat

Durere de nedescris pentru un cuplu din Republica Moldova, rezident în via Trieste din Parma, al cărui fiu a decedat electrocutat marți, 6 iunie 2017, în jurul orei 13:30, după ce a introdus paleta metalică a unui mixer de bucătărie în priză.

Denis Cornea, în vârstă de numai 2 anișori și trei luni, se afla în casă cu mama sa și într-un moment de neatenție al acesteia, micuțul a luat paleta mixerului și a introdus-o în priză, fiind electrocutat puternic și pierzându-și cunoștința.

Deși transportat imediat la spitalul Maggiore din Parma, copilul a decedat la puțin timp după internare, relatează ziarul La Repubblica.

Denis locuia în apartamentul din via Trieste cu mama și cu tatăl său, care este titularul unei firme de grădinărit, dar și cu sora sa de 8 anișori.

Procuratura din Parma a deschis o anchetă pentru a stabili dacă sistemul de siguranță al implantului electric din apartament funcționa în mod corect.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre accidentele pe care copii le pot avea în casă și cum pot fi prevenite

În general, statisticile arată că cele mai multe accidente în casă, în care sunt implicați copii, au loc în bucătărie sau baie. Prin urmare, una dintre primele măsuri de siguranță care pot fi luate, pentru a evita astfel de tragedii, este limitarea accesului pentru copii în acest tip de încăperi și, eventual, montarea unui sistem de blocare a ușilor care să nu permită copilului să intre singur în încăperea respectivă.

Cele mai frecvente tipuri de accidente cu copii în casă au loc în funcție de nivelul copilului de dezvoltare neuromotorie și sunt clasificate după cum urmează:

  • Între 0 și 6 luni, cele mai frecvente accidente se produc prin blocarea căilor aeriene: sufocare cu perne sau pături, strangulare cu diverse cordoane, lanțuri, agățători sau fire/sfori ale jucăriilor, înec cu vărsături sau alimente regurgitate, cădere din pătuț sau masa de schimbat;
  • Între 6 luni și 2 ani, copiii devin din ce în ce mai mobili, dar în același timp nu și-au dezvoltat echilibrul suficient de bine – aceasta este perioada în care crește frecvența accidentărilor prin cădere, inclusiv căderea în vase cu lichide opărite sau în zone cu foc deschis;
  • De la 2 la 5 ani crește și mai mult independența copiilor, care experimentează din ce în ce mai mult; acum crește frecvența accidentelor prin rănire/tăiere cu diverse obiecte ascuțite, înec în piscină, baie, otrăvire cu substanțe chimice sau medicamente, arsuri și opăriri, electrocutări;
  • Între 5 și 10 ani scade numărul accidentelor domestice, însă crește frecvența accidentelor în spațiile din afara casei.

Pentru fiecare tip de accident pot fi luate măsuri de siguranță specifice pentru a evita o tragedie:

  • nu lăsați niciodată copilul singur pe o suprafață aflată la înălțime, de unde se poate rostogoli și cădea;
  • evitați să dați copilului pernuțe și jucării pufoase sau făcute din bucăți mici pentru a evita sufocarea;
  • asigurați-vă că micuțul nu are access la prize sau la scări;
  • nu lăsați la îndemână copilului cutii de chibrituri, obiecte fierbinți, medicamente, produse chimice, sfori sau cordoane cu care se poate strangula, cuțite sau obiecte ascuțite care-i pot intra în ochi, etc.

Un site cu foarte multe informații despre siguranța copilului și prevenirea accidentelor este ModeleazăCopilăria.ro, care are o secțiune dedicată acestui tip de articole aici.

Distribuie acest articol