Parohii din Italia și România mobilizate pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina: „Străin am fost și M-ați primit”

Un transport umanitar de alimente și medicamente, colectate la Parohia „Sfânta Pelaghia” din Montecatini Terme, a fost trimis miercuri, 2 martie 2022, în România, la centrul de colectare al ajutoarelor umanitare amenajat la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”, al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Acțiunea umanitară a fost organizată prin Departamentul pentru Săraci și Pribegi al Eparhiei, sub coordonarea PC Părinte Consilier Daniel Șurubaru.

Sursa foto: Episcopia Italiei

Tot prin Departamentul pentru Săraci și Pribegi al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost organizat, din România, vama Siret, prin ajutorul PC Părinte Consilier Constantin Oprea, al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, un transport umanitar de persoane refugiate din zona Kiev, Ucraina.

Cinci persoane, două femei și trei copii ucraineni, au fost transportate la Bergamo și Napoli, cu ajutorul mai multor parohii.

Sursa foto: Episcopia Italiei

Conform Episcopiei din Italia, „drumul a fost unul foarte dificil, datorită situației tensionate, a fenomenelor meteo vitrege (zăpadă și temperaturi scăzute), a problemelor de la granița cu Ungaria, precum și a blocajelor rutiere de la punctele de trecere a frontierei.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„O experiență vie și dureroasă a repercusiunilor pe care conflictul din Ucraina îl are asupra acestor oameni nevinovați și pe care dorim să vi-l împărtășim”:

– Parohia „Sfânta Pelaghia” din Montecatini Terme a pus la dispoziție mijlocul de transport din Italia spre România și retur, prin prezența PC Părinte Paroh Matei Tulan;

– Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Rediu (Iași), prin PC Părinte Ștefan Tulan, a oferit combustibilul și hrana necesară pentru a tranzita România;

– Parohia „Sfântul Sava cel Sfințit” din Portogruaro a pus la dispoziție un șofer, pe domnul Vasile Abosculesei;

– Parohia „Sf. Ioan cel Milostiv” din San Dona di Piave, prin PC Părinte Paroh Florin Cherecheș, Protoiereu al Protopopiatului Triveneto 3, a pus la dispoziție transportul pentru patru dintre refugiați, de la Veneția către Bergamo;

– PC Părinte Protopop al Protoieriei Toscana 1, Trandafir Ioan Bobârnea, de la parohia „Sfânta Muceniță Lucia” din Firenze (2) a preluat un alt refugiat și a pus la dispoziție un mijloc de transport pentru a fi trimis către Napoli;

– PC Părinte Florin Bontea, de la parohia „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Napoli, a preluat refugiatul care a fost trimis de la Firenze si a fost transportat la destinația finală.

Mai multe foto aici.