Un pasager a suferit două infarcte în timpul unui zbor. Salvat de un medic care se afla la bord

Vishwaraj Vemala, un medic de naționalitate indiană în vârstă de 48 de ani, consultant hepatolog la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, a salvat de două ori viața unui bărbat de 43 de ani, ambii fiind pasageri într-un zbor de lungă durată pe ruta Marea Britanie – India.

Doctorul Vemala zbura din Londra către țara sa natală pentru a-și duce mama înapoi în orașul său, Bangalore, când personalul navigant al zborului AI128 a început să solicite frenetic un medic, deoarece un pasager aflat la bordul aeronavei intrase în stop cardiac.

Un bărbat s-a prăbușit pe culoarul avionului și a intrat în stop cardiac. Cu ajutorul echipajului de la bord, doctorul Vemala l-a îngrijit pe pasagerul care la momentul respectiv nu avea puls și nu respira, și a început să-l resusciteze, relatează BBC.

Medicului indian i-a luat o oră de proceduri de resuscitare până să-l poată recupera. El a explicat: „În tot acest timp, i-am întrebat pe membrii echipajului de la bord dacă au medicamente.

„Din fericire, aveau o trusă medicală de urgență care, spre surprinderea mea totală, includea medicamente de resuscitare pentru a permite suportul vital.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, în afară de oxigen și un defibrilator extern automat, nu exista niciun alt echipament la bord care să permită monitorizarea stării pacientului.

După ce i-a întrebat pe ceilalți pasageri de la bord, doctorul Vemala a putut găsi și folosi un monitor de puls, un aparat de tensiune arterială, un pulsioximetru și un glucometru, pentru a urmări semnele vitale ale pacientului.

Bărbatul resuscitat a făcut un al doilea stop cardiac

În timp ce vorbea cu doctorul care l-a salvat, după ce își revenise, pasagerul a intrat în stop cardiac pentru a doua oară. De data aceasta a durat mai mult de o oră pentru medicul indian să-l resusciteze.

Doctorul Vemala a explicat: „Per total, a avut un puls bun sau o tensiune arterială decentă timp de aproape două ore de zbor. Alături de echipajul de la bord, am încercat să-l menținem în viață timp de cinci ore în total.

„A fost extrem de înfricoșător pentru noi toți, în special pentru ceilalți pasageri. A fost, de asemenea, prima dată în cei șapte ani ai mei ca și consultant când mama mă vedea în acțiune, așa că asta a făcut întâmplarea și mai emoționantă.”

Preocupați de șansele de supraviețuire ale pasagerului, doctorul Vemala și pilotul au încercat să obțină permisiunea de a ateriza pe cel mai apropiat aerodrom din Pakistan, dar cererile lor au fost respinse.

În schimb, au reușit să aranjeze aterizarea pe aeroportul din Mumbai (India), unde echipajele de urgență îi așteptau la sol și au preluat imediat controlul.

Medicul indian a mărturisit că pacientul i-a mulțumit cu lacrimi în ochi. El a spus: „Îți sunt veșnic îndatorat pentru că mi-ai salvat viața”.

Dr Vishwaraj Vemala. Foto: NHS Foundation Trust/BBC

„Acesta a fost într-adevăr un moment pe care mi-l voi aminti pentru tot restul vieții mele”, a recunoscut doctorul Vemala, medicul aflat în locul potrivit, la momentul potrivit.