Paște sau Paști? Forma corectă și explicațiile pe care ni le dau teologii ortodocși

„Paşte” sau „Paşti”? Cum este corect? Lingviştii şi dicţionarele explicative spun că ambele forme sunt acceptate ca fiind corecte. Teologii ortodocşi, în schimb, arată că doar varianta la plural respectă tradiţia religioasă autentică.

Sărbătoarea de Paște (singular), sărbătorile de Paști (plural), spun experții în limba română. Doar denumirea de „Paști” este corectă, spun teologii ortodocși

Cuvântul „Paște”, care a intrat în firescul exprimării cotidiene în limba română, ar fi greșit, spun teologii ortodocși.

În timp ce feţele bisericeşti atrag atenția că exprimarea corectă pentru Sărbătoarea Sfintelor Paști este în „forma exclusivă de plural”, și anume „Paști”, lingviştii sunt mai îngăduitori.

Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) ne dă explicații identice pentru ambele forme:

PAȘTI s. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea ieșirii lor din Egipt, sub conducerea lui Moise. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată.

PAȘTE, paști, s. m., s. f. 1. N. pr. m. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar la evrei în amintirea ieșirii lor din robia egipteană, sub conducerea lui Moise. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată.

Prin urmare, răspunsul clar oferit de DEX este că ambele forme – Paşte/Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte. 

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Te-ar mai putea interesa

Publicitate
Susține publicația noastră!