Păstor român mort în Italia, mesajul comunității italiene: „Înveseleai și munții cu șuierăturile tale, ne va fi dor de tine”

Moartea unui păstor român rezident la Celano a întristat o întreagă comunitate, iar italianul Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor din regiunea Abruzzo, i-a dedicat o postare pe rețelele de socializare, în care își exprimă regretul pentru decesul prematur al românului nostru: „Nicola, ne va fi dor de tine și mai ales Muntelui Sirente pe care îl înveseleai cu șuierăturile tale. Nu vei fi uitat!”

Se numea Nicolae, dar italienii îi spuneau „Nicola”. S-a stins din viață în luna octombrie a acestui an, în urma unei boli fulgerătoare care l-a răpus în scurt timp.

Nicolae sosise la Marsica în urmă cu mulți ani, începând să lucreze cu turmele de oi alături de Tonino Taccone, un cioban din Celano. Între cei doi bărbați s-a născut un bun raport de lucru și o prietenie frățească.

Cu puțin timp înainte de a muri, Nicolae a fost în România pentru a participa la nunta fiicei sale, împreună cu toată familia, după care a revenit la Celano, alături de prietenul său Tonino, pentru a conduce zilnic oile la pășune.

Nicolae la nunta fiicei sale. Sursa foto: Alexandra Măneasa

Românul nostru a devenit în timp iubit și respectat de toată lumea la Celano, iar dispariția sa a lăsat un gol mare în comunitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un frumos mesaj de comemorare a fost publicat pe Facebook de Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor legate de prețioasa cultură a transhumanței, inclusă în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în 2019.

Păstor român mort în Italia, mesajul comunității: „Înveseleai și munții cu șuierăturile tale, ne va fi dor de tine”. Sursa foto: Giancarlo Sociali

Giancarlo Sociali a împărtășit amintiri legate de Nicolae, pe care îl definește drept „unul dintre puținii ciobani adevărați”. „Nicola – scrie Sociali – a fost un român care a venit la noi pentru muncă; a știut să fie păstor, ceea ce pentru el era o adevărată pasiune, dar și o meserie.”

Păstor român mort în Italia, mesajul comunității: „Înveseleai și munții cu șuierăturile tale, ne va fi dor de tine”. Sursa foto: Giancarlo Sociali

Omagierea românului este importantă pentru Giancarlo Sociali, dar și pentru cei care recunosc o profundă semnificație socială, istorică, tradițională, antropologică și teritorială în meseria de cioban.

„Ne va fi dor de tine”, a scris Giancarlo Sociali în mesajul său, „și mai ales Muntelui Sirente pe care îl înveseleai cu șuierăturile tale”.