Patron albanez anchetat pentru moartea muncitorului român din Italia căzut într-o râpă din apropierea unui șantier

Gheorghe Diaconu, în vârstă de 48 de ani și rezident în localitatea Monterosso din provincia La Spezia, a murit în dimineața zilei de marți, 2 iunie, după ce a căzut într-o râpă adâncă de circa 5 metri și s-a lovit de zidul unei construcții vechi. În imediata apropiere a locului unde s-a produs accidentul sunt în lucru două șantiere, iar conaționalul nostru se spune că a mers să ia o scară pe care o împrumutase muncitorilor de acolo atunci când a alunecat din cauza vegetației și a căzut în râpă.

Locul unde bărbatul român a murit. Foto: La Nazione

Moartea românului nostru a trezit mai multe suspiciuni însă în privința motivului pentru care se afla acolo, primii care le-au exclamat fiind reprezentanții sindicatului Fillea Cgil din provincie care susțin că victima ar fi un muncitor și el, care lucrează la negru pe unul dintre cele două șantiere și că versiunea inițială cum că ar fi mers să ia o scară de acolo este falsă, creată pentru a ascunde responsabilitățile angajatorului.

„Prea multe mistere în cazul morții lui Gheorghe Diaconu, la Monterosso”, au declarat joi, 4 iunie, sindicaliștii Fillea Cgil, care au solicitat autorităților competente să facă lumina asupra acestei tragedii.

„Gheorghe Diaconu lucra ca zidar, dar nu este înregistrat că ar fi fost angajat de nicio companie, nu apare în nicio evidență la Cassa Edile (serviciu național de previdență socială pentru muncitorii din sectorul construcțiilor – n.r.). Nu înțelegem prezența lui Gheorghe acolo, într-o zi de sărbătoare. Pentru ce i-ar fi trebuit scara tocmai atunci? Cum puteți demonstra că nu este un accident de muncă? A mers să ia scara din proprie inițiativă sau cineva l-a trimis acolo? Lucra pentru o firmă care nu îi plătea contribuțiile la stat? Din ce trăia omul ăsta dacă nu este înregistrat că muncea pe nicăieri?”, sunt întrebările pe care și le pune Gianni Carassale, responsabilul filialei Fillea Cgil din La Spezia.

Astăzi, 5 iunie, carabinierii din Monterosso l-au înștiințat pe titularul firmei de construcții care deține un șantier aflat la câțiva metri de locul tragediei, un antreprenor albanez pe nume Arelion Divjaka, că este supus unei anchete preliminare cu privire la decesul lui Gheorghe Diaconu. Acuzația care i se aduce este cea de omor din culpă, scrie ziarul Il Secolo XIX.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

S-ar putea însă ca Divjaka să nu fie singura persoană anchetată în acest caz. Potrivit sursei citate, în procesul verbal al carabinierilor se menționează și infracțiunea de „favorizare a făptuitorului”. Mai exact, carabinierii sunt de părere că unele declarații date în primele momente după moartea bărbatului român de către unele persoane aflate în acea zonă ar fi false și au scopul de a ascunde faptul că Gheorghe Diaconu lucra la negru pentru antreprenorul albanez.

„Unele persoane probabil nu știau, dar alții s-ar putea să fi mințit în mod intenționat”, spun anchetatorii.

Procuratura din La Spezia a dat dispoziție să fie executată autopsia asupra trupului neînsuflețit al bărbatului român, autopsie care va fi efectuată chiar astăzi. Între timp, carabinierii au înștiințat Consulatul român din zonă despre decesul cetățeanului român, iar reprezentanții instituției au intrat în contact cu fiul lui Diaconu, un tânăr de 27 de ani, care se pare că locuiește în Germania. Acesta va fi asistat de avocatul Lorenzo Isoppo pentru a urmări ancheta și, dacă este cazul, pentru a se constitui parte civilă într-un eventual proces în tribunal.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20