Patron italian: „Oferim salarii de 2.000 de euro, dar nu găsim muncitori”

Elia Stevanato, antreprenor italian în vârstă de 38 de ani, care conduce o afacere de familie din Salzano, provincia Veneția din Veneto, se plânge că de doi ani de zile caută muncitori și nu găsește, în ciuda faptului că plătește salarii de 2.000 de euro pe lună.

Într-un interviu acordat ziarului Il Gazzettino, Stevanato a declarat că firma condusă de el se ocupă de infrastructuri, precum repararea podurilor și lucrări care țin de eliminare infiltrațiilor de apă.

Elia Stevanato, administratorul firmei Stevanato prodotti e lavori speciali Srl. Foto: ilgazzettino.it

Operând în toată Italia, firma are nevoie așadar de muncitori dispuși să lucreze în deplasare, fiindu-le asigurate atât cazarea, cât și mâncarea.

„De doi ani încercăm să găsim muncitori noi în Veneto. Problema este cu deplasările, muncitorii noștri trebuie să călătorească la diferite șantiere din Italia, evident cu cazare și mâncare plătite”, spune patronul italian.

„Dar, adesea, cei mai tineri ne răspund că ei vor să se întoarcă acasă la 17:00, că trebuie să meargă la sală, că au iubită. Nu vor să lase comoditățile cotidiene pentru un loc de muncă bine plătit. Dacă mi l-ar fi oferit mie la 19 ani, aș fi făcut salturi mortale (pentru a-l obține – n.r.)”, a mai explicat Stevanato.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În opinia antreprenorului italian, motivele pentru care nu găsește muncitori în rândul cetățenilor din nordul Italiei sunt două: Venitul de Cetățenie și o educație în familie „prea comodă”.

„Venitul de Cetățenie ar trebui dat persoanelor cu handicap sau celor mai în vârstă care au lucrat o viață întreagă, dar nu reușesc să iasă la pensie. Nu poate fi extins la tineri de 18 ani care trăiesc cu părinții în casă”, a afirmat el.

„Dar nu cred că acesta este singurul aspect. Cred că de vină sunt și familiile, care-și „cocolesc” copiii prea mult uneori”, a mai adăugat patronul italian.

Stevanato a povestit și despre mulți muncitori care, după angajare, au început să-și ia un număr mare de zile de concediu medical, fără să fie bolnavi însă.

„Un lucrător, la șapte zile de la angajare, și-a luat concediu medical trei săptămâni ca să învețe pentru permisul de conducere. Alți muncitori, în schimb, au spus că sunt bolnavi și au dispărut”, și-a amintit italianul.

Din cauza lipsei de muncitori, firma lui Stevanato a pierdut și multe contracte. În urmă cu numai o săptămână, a mai explicat el, „am pierdut un contract de 90.000 de euro pentru că nu aveam muncitori pe care să-i trimit pe șantier”.

„Implicați-vă, învățați o meserie, altfel veți ajunge la bătrânețe fără nicio competență și în acel moment va fi greu să mai găsiți de muncă”, i-a sfătuit Stevanato pe tineri.

Societatea „Stevanato Prodotti e Lavori Speciali Srl” își are sediul în Via Roma, nr. 179, din Salzano, regiunea Veneto din Italia, iar cei interesați o pot contacta la telefon +39 041 999270 sau prin e-mail, la info@stevanato.com.

Distribuie acest articol