Patru frățiori români premiați în Italia de primarul localității în care trăiesc: „Ne-au oferit o adevărată lecție de civism”

Patru frați români cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani au fost premiați împreună cu părinții lor de primarul din localitatea Trevenzuolo, provincia Verona (Veneto), după ce au curățat din proprie inițiativă un parc, oferind comunității o lecție exemplară de spirit civic.

Pe data de 11 septembrie, pe pagina Primăriei din Trevenzuolo a apărut următorul anunț publicat de primarul Eros Torsi:

„Ieri dimineață, câțiva tineri cetățeni, fără să le ceară nimeni acest lucru, dotați cu mănuși și saci de gunoi, au curățat parcul din via Papa Giovanni XXIII. Cine îi cunoaște sau îi recunoaște, vă rog anunțați-i că îi aștept, împreună cu părinții lor, miercuri, 15 septembrie, la ora 16.00, la primărie, pentru a le mulțumi și a le arăta recunoștința noastră pentru gestul făcut. Un gest care ne dă speranța că viitorul poate fi mai bun decât trecutul și prezentul.”

Nu a trecut mult timp și edilul italian a aflat că de fapta respectivă erau răspunzători patru copii români cu părinții lor.

Românii Gina-Cosmina și Florin-Adrian Circiu și-au suflecat mânecile și, împreună cu copiii lor, Eduard, în vârstă de 9 ani, gemenii Alessio și Denis de 10 ani și Lois, de 6 ani, au făcut curățenie în parcul care se află în apropierea casei lor și unde copiii merg deseori să se joace și să-și petreacă timpul liber.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„O inițiativă neobișnuită”, sunt de părere italienii de la administrația publică locală, mai ales când au aflat că nu este pentru prima dată când familia de români face acest gest și că nimeni nu i-a forțat pe copii să participe la această activitate inițiată de părinți, ci au făcut-o absolut în mod voluntar.

La primărie familia a fost așteptată de primar și de cei doi consilieri care răspund de administrarea spațiilor verzi, respectiv de ecologie și mediu. Așezați în primul rând, cu mama și tata în spatele lor, cei patru frățiori români au fost vedetele evenimentului și au avut o experiență de neuitat. Primarul a lăudat gestul și le-a mulțumit copiilor pentru angajamentul lor, numindu-i „Gardienii parcului”.

Cei patru frați români și părinții lor, la primăria din Trevenzuolo

Pentru a răspândi o educație civică și ecologică, primarul i-a rugat pe copii să-și sensibilizeze colegii și prietenii invitându-i să li se alăture la următoarele acțiuni de strângere a deșeurilor.

În dar, cei 4 mici „gardieni”, au primit mănuși galbene, șepci și veste de la Legambiente, cea mai mare asociație italiană pentru protecția mediului din Italia.

Ca o recompensă suplimentară, primarul Torsi a oferit fiecărui copil, din propriul buzunar, un voucher pentru o felie de pizza și un suc care să fie consumate într-o pizzerie din Trevenzuolo. „Vă mulțumim, chiar dacă pentru noi ceea ce au făcut băieții a fost un lucru absolut normal”, a scris mama copiilor români, într-un mesaj către primar.

Contactată de redacția noastră, mama ne-a declarat: „Din inițiativa copiilor a început ,proiectul’, ei pur si simplu când văd pe jos ambalaje, sticle, hârtii etc, dau o fugă acasă, își iau saci şi mănuşi şi se apucă de treabă.

Noi locuim chiar peste drum de parc, deci suntem mai mereu la joacă acolo… Bine, s-a întâmplat să vin şi eu de vreo două ori cu mătura şi făraşul, după Anul Nou de exemplu când erau o mulțime de sticle sparte pe pista de joacă. Adică am preferat să mătur întreg terenul de joacă decât să avem patru biciclete cu roţile pe pană.

I-am spus şi domnului primar, pentru noi a fost ceva normal să facem asta… Totuşi, copiii s-au bucurat de premiul primit şi într-adevăr sunt şi alți copiii care s-au alăturat lor. Sperăm să fim şi în continuare un exemplu bun pentru cei din jurul nostru.”

@rotalianul