Patru români din Italia câștigau sute de euro pe zi din bani donați pentru copiii săraci. Furau inclusiv portofelele femeilor care făceau donații

Patru tineri români au fost denunțați Parchetului din Genova în urma unei ample anchete a Poliției din Sestri Ponente, o suburbie industrială a orașului Genova, din Liguria. Aceștia abordau trecătorii, în special în fața magazinelor Coop, sub pretextul unor strângeri de fonduri pentru o organizație caritabilă, dar își însușeau banii obținuți din donații. „Strângem fonduri pentru copiii săraci ”, spuneau ei, numai că uneori furau inclusiv portofelele femeilor care făceau donații.

Locația falșilor voluntari se schimba de la o zi la alta, începând din centrul orașului și până în cartierele de la periferie, cum ar fi Bolzaneto. Chiar dacă la finalul zilei tinerii români se alegeau cu sute de euro, se pare că nu era destul, aceștia mai furau și portofelele din gențile femeilor, în timp ce le îmbrățișau în semn de mulțumire pentru contribuția adusă „cauzei” lor.

Polizia di Stato relatează relatează, printr-un comunicat de presă emis astăzi, că polițiștii din Echipa de Investigații din cadrul secției din Sestri Ponente, au deschis o anchetă în urma mai multor semnalări primite din partea unor femei care au fost păgubite de un grup de patru persoane de naționalitate română, descoperind pe parcurs întreg modul de operare al acestora.

Din investigațiile oamenilor legii reiese faptul că cei patru tineri, care alegeau cu precădere intrările din supermarketurile Coop, abordau cumpărătorii sub pretextul strângerii de fonduri pentru „Istituto Nino Jesus”, o organizație caritabilă care chiar există și este afiliată Icye Italia (o rețea de voluntariat internațională), cu activități menite ajutorării copiilor sărmani și misiunilor caritabile din America de Sud.

După ce intrau în vorbă cu victimele, românii prezentau un certificat fals al entității amintite mai sus și spuneau că strâng bani pentru deschiderea unui Centru internațional pentru ajutorarea copiilor săraci. Pentru a prezenta încredere falsul certificat conținea o ștampilă ce părea a fi oficială și semnul drapelului italian, dar ceea ce îi convingea mai mult pe posibilii binefăcători era semnarea unui formular unde trebuia introdus codul poștal și valoarea sumei donate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe 2 martie a.c., cei patru și-au început „strângerea de fonduri” în Via Merano, ajungând acolo la bordul unui Volkswagen Passat gri, cu numere de înmatriculare poloneze. La un moment dat și-au întrerupt activitatea și au decis să se îndepărteze în grabă. În timp ce plecau, unul dintre ei a scăpat o foaie pe care erau detaliile a 9 binefăcători, suma strânsă în total fiind de 210 euro. Directorul supermarketului, fiind deja informat de poliție despre activitățile conaționalilor noștri, a pus la dispoziția agenților imaginile camerelor de supraveghere, pe care se puteau vedea foarte clar chipurile infractorilor.

Pe 5 martie, cei patru români au fost semnalați în fața Coop-ului din Via Mura dello Zerbino, dar au fost repede îndepărtați de șeful de magazin, mutându-și astfel „activitatea” în fața altui supermarket, din cadrul „Centrului Comercial Bisagno”. Echipa de Investigații din Sestri Ponente și-a anunțat colegii din cadrul patrulei zonale pentru identificarea suspecților, moment în care aceștia au fost opriți de polițiști și duși la secție pentru identificare.

În final, pentru a putea duce la bun sfârșit ancheta și pentru a avea probe suficiente privind faptele săvârșite de infractorii români, oamenii legii au analizat denunțurile și plângerile primite din partea mai multor femei cărora le-au fost furate portofelele, iar mai apoi au contactat victimele pentru a se proceda la identificarea autorilor. Polițiștii au prezentat femeilor un album cu 10 poze printre care se aflau și fotografiile celor patru tineri. Aceștia au fost recunoscuți imediat de persoanele păgubite și denunțați de polițiști Parchetului din Genova.

În același timp poliția a informat încă o dată populația să fie atentă la acest tip de înșelătorii, principalul semn fiind greșelile de ortografie din documentele prezentate, iar în cazul în care cad pradă înșelătoriei să semnaleze situația la numărul 113 (numărul de urgență al Poliției de Stat).