Românii nu se mai întorc acasă, tot mai mulți se stabilesc definitiv în străinătate

Paul Gabor, scriitor român originar din Galați, trăiește de mulți ani în Spania.  Plecat din țară de 18 ani după o activitate în mass-media gălățeană, cu un acut spirit de observație și reflecție a detaliilor vieții de emigrant, Paul Gabor scria pe pagina sa de Facebook referitor la românii din străinătate:

«Zilele trecute am avut ocazia să mă întâlnesc cu mulți români din zona Reus-Tarragona. Nu ne știam, nu ne cunoșteam între noi, era prima dată când ne vedeam la o cafea în jurul unor mese de la o terasă. Am observat o schimbare de optică în discursul multora dintre ei.

Dacă până acum câțiva ani, chiar și în timpul crizei din perioada 2009-2015, au continuat să trimită bani acasă, în țară, pentru a-și ajuta familiile sau pentru a-și ridica o casă, pentru investiții imobiliare sau pentru cumpărarea unor hectare de pământ, există în acest moment o altă opțiune pe care văd că au îmbrățișat-o mulți dintre cei cu care am stat de vorbă. Sunt din ce în ce mai hotărâți să vândă absolut tot în România, să-și aducă familiile aici – inclusiv părinții (lucru care nu se lua în calcul până de curând) – și să se stabilească definitiv în Spania.

Eu tot încerc să spun și să scriu de foarte multă vreme, dar fiind doar un „căpșunar” printre alte milioane de emigranți, vocea mi se pierde extrem de ușor: vina pentru plecarea milioanelor de români din țară din 1989 încoace o poartă exclusiv clasa politică formată în special din secăturile comuniste și din urmașii lor. Astăzi nu mai vorbim de ideologii. De dreapta, de stânga, de liberali, țărăniști, socialiști sau orice altceva. Sunt două direcții mari și late: libertate/democrație/civilizație/Europa/drepturile omului/respect reciproc sau izolare/granițe/vize/naționalism găunos/totalitarism/dogme.

Mă uit cu milă și extrem de multă compasiune la cei care în aceste momente decid viitorul copiilor și nepoților lor. Cei tineri vor pleca oricum, indiferent de opțiunea adulților. Pentru că nu se vor putea dezvolta niciodată într-o societate care alege să se izoleze, să devină periferică într-o lume în care totul se mișcă cu viteza luminii.»

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Paul Gabor, cu primul său volum de proză: „Negustorul de pipe”

Paul Gabor a lucrat în presa gălățeană (radio-ziar) între anii 1995-2000. În luna mai a anului 2000 a plecat în Spania, dar a continuat să scrie. A publicat articole în „Academia Cațavencu” și „Viața Liberă” din Galați, are prezențe în mass-media cu relatări despre românii din diasporă, despre România așa cum este văzută din afară, etc. Câteva din textele pe care le-a scris în ultimii ani pot fi citite pe blogul său, www.paulgabor.com.

Prima sa carte, „Negustorul de pipe”, a ieșit din tipografie în luna aprilie 2018, iar despre aceasta, profesorul de filosofie Doru Căstăian afirma: „Densă, ataşantă, intensă, având ceva din zugrăveala onirică a romanticilor, dar şi din melancolia supurândă a esticilor precum Hrabal, proza lui Paul Gabor reuşeşte să bucure şi să provoace în acelaşi timp.”