Pe-un picior de plai italian, o frumoasă femeie româncă de 35 de ani crește oi, capre, cai și măgari

Valle Giumentina (Valea Giumentina) este situată între orașele Abbateggio Pe și Caramanico Terme, în „Parco Nazionale della Majella.” Aici, pe culmile însorite ale vechilor Apenini (Appennini) italieni, trăiește o frumoasă păstoriță româncă în vârstă de 35 de ani care și-a întemeiat o stână și se îngrijește de o turmă mare de oi și capre.

O stână românească în munții Italiei

Alina. Foto: Luciano Pellegrini

Alina s-a născut la Iași, în România, femeie curajoasă și harnică, nu s-a dat înlături de la o muncă grea, la care nu multe dintre noi s-ar încumeta. Ea și-a construit o stână aici, în paradisul muntos al Apeninilor, obținând de la primăria orașului Abbateggio PE autorizațiile de care avea nevoie.

Capre, oi, măgari și cai, sunt crescuți și purtați zi de zi la pășunat de tânăra păstoriță care este și o dibace producătoare de brânzeturi delicioase.

Nici o capră fără nume!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia de 35 de ani, tănără și frumoasă, a ales liniștea și farmecul peisajelor colinare învelite de verdeață în locul vieții într-un oraș aglomerat, a dorit să trăiască în mijlocul naturii renunțând la comoditățile pe care i le putea oferi traiul urban, a ales să se îngrijească de animale pentru că asta vrea, aceasta este pasiunea și alegerea sa, nu pentru că nu ar putea să facă și altceva.

Iubește natura, respectă animalele și se comportă cu ele ca și cum ar fi prietenii ei: „Camosciata”, „40deeuro”, „Capriola”, „Biondina”, „Bianchina” sunt doar câteva capre de care Alina s-a afecționat mai tare dar mai sunt și „Zeus”, „Luna”, „Perla”, „Asia”, frumoșii cai pe care românca noastră nu pregetă să-i încalece ori de câte ori are ocazia.

Lupii, seceta și iarna grea – pericolele cu care se confruntă Alina

În munca sa, Alina este ajutată de soțul ei, Paolo și de șapte câini care o ajută de asemenea foarte mult să controleze turma de animale. Cu fluierături și strigăte scurte, care pentru noi sunt lipsite de sens, femeia transmite câinilor ceea ce au de făcut: să mențină turma compactă și să avizeze apropierea lupilor care destul de des pot fi întâlniți doar la câțiva metri distanță.

Alina și soțul său, Paolo. Foto: Luciano Pellegrini

Și nu doar lupii sunt pericolul ci și seceta din timpul verii care arde toată iarba sau zăpada care îngreunează accesul la stână pe timpul iernii.

Luciano Pellegrini, jurnalistul italian fascinat de munca păstoriței românce

O alegere demnă și curajoasă care a atras atenția jurnalistului italian Luciano Pellegrini de la Montagna.TV care, fascinat de îndeletnicirile păstoriței noastre, a vrut să petreacă o zi cu Alina, participând în persoană la pășunatul oilor și al caprelor.

Luciano face un frumos portret conaționalei noastre, exprimându-și admirația și considerația sa pentru munca, tenacitatea și curajul tinerei păstorițe. El descrie în articolul scris ulterior, cum decurge o zi din viața Alinei sus, pe plaiurile Apeninilor: „Am vrut să petrec o zi acolo, la stână, să văd cum muncește un păstor. Și am văzut că este o muncă foarte grea, ziua începe cu prima mulgere pe la ora 7, continuă cu pășunatul și cu a doua mulgere de la ora 19.00. Ca apoi, să se treacă la prepararea brâzeturilor de tot felul (pecorino, ricotta, ‘primo sale’).”

- Continuarea după publicitate -

Apoi, continuă: „Pentru această îndeletnicire, care se desfășoară mereu în aer liber și în orice condiții meteorologice, uneori nu tocmai favorabile, este nevoie de mult curaj, adaptare, pasiune, sacrificii, renunțări și Alina are puterea de a le înfrunta și depăși pe toate cu o forță demnă de o femeie harnică și curajoasă!”

Și jurnalistul italian a enumerat doar câteva dintre calitățile care le caracterizează pe toate femeile românce, pregătite oricând și având mereu puterea să o ia de la capăt în orice colț de lume s-ar afla!

Articolul despre Alina, în limba italiană, scris de Luciano Pellegrini, poate fi citit aici:

Sursa: I nostri lettori – Una pastora forte e coraggiosa