Pensia comunitară, informații puse la dispoziție de Ambasada României în Italia în cadrul unei sesiuni de informare

Ambasada României în Italia a organizat vineri, 9 octombrie, orele 18:00 o sesiune de informare online care a avut ca temă de discuție pensiile comunitare. Sesiunea a fost condusă de Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei. Au participat reprezentanți din mediul asociativ, funcționari publici din domeniul protecției sociale (Patronate) și presa de limba română.

Din partea Biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei au luat parte Andrei Sfârloagă și Mirela Videa, care au venit cu precizări importante cu privire la condițiile și procedurile de obținere a pensiei comunitare pentru românii care au lucrat în Italia.

„Sunt foarte multe aspecte necunoscute pe tema pensiilor comunitare – a afirmat Mirela Videa, atașat pentru probleme de muncă şi sociale – de aceea am decis să venim cu informații și precizări, pentru că e foarte important ca oamenii să știe ce au de făcut.”

Persoanele care au lucrat în Italia, România sau alte state membre UE, în momentul în care îndeplinesc condițiile de pensionare din fiecare stat în parte, pot beneficia de la fiecare de câte o pensie.

„Italia și România aplică regulamentele nr. 883/2004, respectiv 987 din 2009 aplicabile începând cu 1 iunie 2012, care garantează drepturile de securitate socială și asigură coordonarea sistemelor de securitate socială din toate statele membre UE, dar atenție, fiecare stat își stabilește propriile prestații de securitate socială și condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea acestor prestații.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele care au lucrat în ambele țări pot solicita pensie atât în Italia, cât și în România, cu respectarea legilor în vigoare din fiecare stat în parte. O persoană nu trebuie să aștepte să îndeplinească simultan condițiile de pensionare din cele două state. În Italia vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este în prezent de 67 de ani, iar în România de 63 de ani în cazul femeilor și 65 de ani pentru bărbați”, a precizat Mirela Videa.

Totalizarea stagiilor de cotizare în condițiile pensiei comunitare. Drepturile de pensie se acordă proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.

„În cazul persoanelor care au lucrat în ambele țări se face o totalizare a stagiilor de cotizare din România și Italia, totalizare care ajută la îndeplinirea stagiului complet de cotizare, dar drepturile de pensie se calculează însă proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Prin urmare, dreptul de pensie pentru perioada lucrată în România se va calcula proporțional cu durata acesteia, cu contribuțiile plătite acolo, iar în Italia la fel. Cetățeanul va primi practic în cadrul pensiei comunitare două pensii: una din România și una din Italia”, a spus în cadrul sesiunii atașatul pe probleme de muncă și sociale de la Ambasada României în Italia.

Dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.

„Persoana care îndeplinește condițiile trebuie să depună o singură cerere în vederea întocmirii pensiei comunitare, la Casa de Pensii din zona de domiciliu. Dacă cetățeanul român locuiește la Roma, de exemplu, el se adresează Patronatului pentru a-l ajuta să-și întocmească dosarul, Patronatul va trimite dosarul la INPS, iar INPS-ul va trimite mai departe cererea acestuia, împreună cu documentele anexate, către Casa teritorială de Pensii competentă.”

Mirela Videa a menționat se asemenea importanța cunoașterii situației contribuțiilor:

„Îi sfătuim pe oameni să se informeze permanent cu privire la propriile stagii de cotizare de la sistemul de asigurări sociale din Italia, dacă lucrează în această țară. Acest lucru poate fi făcut foarte ușor, înregistrându-se pe portalul INPS și consultând estratto conto previdenziale cum se numește în Italia, sau adresându-se unui birou de tip PATRONAT unde funcționarii vor face acest lucru pentru ei. Sunt din păcate persoane care descoperă prea târziu că angajatorul nu s-a comportat în mod corect și nu le-a plătit cotizațiile la INPS. Dacă au trecut mai mult de 5 ani contribuțiile de cele mai multe ori nu se vor mai putea recupera.”

Andrei Sfârloagă, ataşat pentru probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României în Italia, a menționat că sesiunea de vineri, 9 octombrie face parte dintr-o serie pe care instituția diplomatică și le-a propus să le facă, pe diverse teme de interes, pentru a veni în ajutorul românilor care au lucrat sau mai lucrează încă în această țară.

- Continuarea după publicitate -

Mai multe informații despre pensia comunitară (internațională) puteți obține pe site-ul CNPP – Casa Națională de Pensii Publice din România.