Pensia „Opzione donna” în Italia. Limita de vârstă și condițiile de îndeplinit

Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia a emis recent o circulară care clarifică modificările aduse opțiunii de pensie anticipată pentru femei, „Opzione donna”, introduse prin Legea Bugetului din 2024.

Aceste noi reguli sunt relevante pentru lucrătoarele care, până la 31 decembrie 2023, au împlinit cel puțin 61 de ani și au acumulat un total de 35 de ani de contribuții.

Vârsta minimă de 61 de ani este redusă cu un an pentru fiecare copil, cu un maximum de doi ani.

Conform noilor normative, accesul la această formă de pensie anticipată este disponibil pentru lucrătoare în mai multe situații specifice

Beneficiarele pot fi și femei care, la momentul depunerii cererii, îngrijește un soț sau o rudă de gradul I cu handicap sever, condiție prezentă de cel puțin șase luni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, accesul la pensia anticipată „Opzione donna” se extinde la femeile care îngrijesc rude de gradul al doilea convivente, în cazul în care părinții sau partenerul persoanei cu handicap grav sunt decedați, au peste 70 de ani sau suferă și ei de boli invalidante.

Pentru lucrătoarele a căror capacitate de muncă este redusă cu cel puțin 74%, așa cum este determinat de Comisiile pentru recunoașterea invalidității civile, pensionarea anticipată este de asemenea posibilă.

Această opțiune se aplică și angajatelor sau fostelor angajate ale firmelor care se confruntă cu o criză, pentru care există discuții active la nivelul structurilor de criză ale întreprinderii.

Pensia anticipată se calculează pe baza regulilor sistemului contributiv. Pentru angajatele dependente, pensia se acordă după 12 luni de la îndeplinirea condițiilor necesare, iar pentru lucrătoarele independente, termenul este de 18 luni.

Prin aceste modificări, INPS urmărește să ofere o cale mai accesibilă și adaptată nevoilor specifice pentru femeile care se confruntă cu situații dificile personale sau profesionale, asigurându-se că sistemul de pensii răspunde adecvat la aceste provocări.