Pensiile comunitare, dialog între INPS Italia și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România

Ambasada României în Italia, prin Biroul Atașaților pe probleme de muncă și sociale, a participat la 16 ianuarie a.c., la o videoconferință pe tema pensiilor comunitare între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România, reprezentată de președintele Daniel Baciu, și Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia, reprezentat de directorul Massimo Colitti.

Pensiile comunitare, dialog între INPS Italia și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România. Sursa foto: Ambasada României în Italia

Discuțiile au fost centrate pe stadiul schimburilor de informații și documentație dintre instituțiile responsabile din România și Italia și pe posibilitățile de îmbunătățire a dialogului interinstituțional, cu scopul soluționării cât mai rapide a cererilor de pensie comunitară.

Pensiile comunitare, dialog între INPS Italia și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) din România. Sursa foto: Ambasada României în Italia

Evenimentul se înscrie în seria consultărilor bilaterale desfășurate, la inițiativa părții române, între CNPP și INPS, în urma cărora foarte multe dosare au fost finalizate sau au fost identificate soluții pentru fluidizarea schimbului de formulare și eliminarea întârzierilor.

Reprezentanții ambasadei reamintesc pe această cale, importanța transmiterii documentelor de vechime în muncă realizată în România anterior datei de 1 aprilie 2021, care să fie lizibile, complete și certificate pentru conformitate cu originalul către Casa teritorială competentă din România, prin intermediul INPS, odată cu transmiterea cererii de pensionare, conform legislației în vigoare în România.

Cetățenii români care doresc să semnaleze situații punctuale pe teme de muncă și sociale au la dispoziție adresele de e-mail: roma.social@mae.ro și roma.social1@mae.ro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Informații suplimentare pe tema pensiilor se pot obține accesând http://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_pensii_aprilie_2022_(1).pdf și https://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_dreptul_la_pensie_21042021.pdf.

Distribuie acest articol