Pensionar italian salvat de la moarte de „badanta” româncă. Bărbatul își înjunghiase soția și voia să se sinucidă

O dramă familiară s-a petrecut recent la Massa Finalese în apropiere de orașul Modena din nordul Italiei, unde un pensionar în vârstă de 96 de ani, Lorenzo Simoni, a încercat să-și ucidă soția, pe Maria Maccaferri, înjunghiind-o în zona gâtului. Bărbatul a încercat apoi să se sinucidă, dar a fost oprit la timp de către îngrijitoarea română a celor doi bătrâni. Femeia de 86 de ani, grav rănită, a fost transportată la spitalul Maggiore din Bologna cu elicopterul.

Despre cum s-au petrecut faptele povestește pentru Il Resto del Carlino, „badanta” româncă Sabina Simandan, în vârstă de 54 de ani:

„Lorenzo și Maria s-au iubit dintotdeauna, familia lor este una minunată și pe mine m-au întâmpinat din prima zi cu dragoste, la ei m-am simțit încă de la început ca acasă.”

Plânge în timp ce vorbește îngrijitoarea care într-o zi de marți, în jurul orei 13.00, chemată în ajutor de strigătul Mariei s-a repezit în camera celor doi bătrâni, unde s-a trezit în fața unei scene dramatice pe care speră să o uite cât mai curând.

„Îmi revin acele imagini mereu în minte și încerc să le îndepărtez”, spune Sabina. La gât poartă un lănțișor cu o cruciuliță, care simbolizează credința creștină pe care românca noastră o respectă și o urmează. După ceea ce s-a întâmplat în casa unde lucra ca „badantă”, Sabina nu s-a dezlipit o clipă de lângă Maria, bătrâna internată la spitalul Maggior din Bologna după ce soțul ei a încercat să îi taie gâtul să apoi să se sinucidă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Afectată de demență senilă și imobilizată la pat, bătrâna nu s-a putut apăra în timp ce soțul ei o înjunghia, doar a țipat. Lorenzo a întors apoi lama cuțitului spre el, dar intervenția la timp a Sabinei l-a salvat. Își dorea să părăsească acest pământ, se simțea inutil și voia să-și ia soția cu el. De multe ori, de-a lungul zilelor, bărbatul obișnuia să repete: „Ce mai fac eu pe pământul ăsta, picioarele nu mă mai duc, nu mai pot ieși nicăieri așa cum făceam înainte, iar Maria mea uite în ce hal a ajuns!”

Nici măcar iubirea grijulie a celor doi fii, care veneau zilnic pentru a-i ajuta și a-i vizita pe părinți în ciuda prezenței constante a îngrijitoarei, nu reușise să îi alunge gândurile negre ce îi invadaseră recent mintea. Medicul de familie era conștient de depresia puternică a bătrânului pensionar, fost sindicalist și politician (consilier la primăria localității), dar nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată un astfel de gest.

Lorenzo Simoni, având în vedere vârsta înaintată nu a fost arestat, probabil va fi considerat fără discernământ, incapabil să înțeleagă gravitatea faptei sale. În prezent este internat la secția de Diagnostic și Tratament a spitalului Ramazzini di Carpi. „Nu a fost niciodată violent, nu știu ce s-a întâmplat, știu doar că din prima zi în care am intrat în această casă m-am simțit ca un membru al familiei”, spune îngrijitoarea română din ușa casei de pe Via Buozzi, scena dramei familiale la care a fost prezentă.

Sabina speră din toată inima că ambii soți, nu numai Maria, se vor putea întoarce în curând acasă, „pentru că acesta este locul unde trebuie să trăiască ultimii ani din viața lor, înconjurați de dragostea familiei și de a mea” a spus românca aflată în Italia de 11 ani, dintre care trei ca angajată a familiei Simoni. „Nu mi-e teamă – adaugă ea – știu că Lorenzo nu ar mai face niciun rău nimănui.”

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20