Peripețiile unui tânăr român din Italia cu dizabilități: lovit de o mașină pe trecerea de pietoni și tratat cu indiferență la spital

Frică, furie și indignare. Acestea sunt sentimentele pe care le trăiește tânărul român Emanuel Cosmin Stoica, în vârstă de 23 de ani, membru al Consiliului Persoanelor în dificultate din Torino, după accidentul grav în care a fost implicat pe 12 iulie, în via Verolengo, numărul 42, când o mașină l-a lovit în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni.

Cosmin, un băiat plin de umor și ironie, locuiește în Italia de la vârsta de trei ani și în prezent studiază la Facultatea de Drept, fiind student în anul patru. Pe lângă activitatea de la Cpd, este și președintele unei asociații care se ocupă de educație civică, având colaborări cu unele primării și cu Ministerul Educației.

Emanuel Cosmin Stoica. Sursa foto: profilul public Facebook

Cosmin Stoica este un tânăr cu un grav handicap locomotor care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. El a folosit adesea rețelele de socializare pentru a povesti despre barierele arhitecturale cu care trebuie să se confrunte în fiecare zi, dar a vorbit și despre această ultimă nenorocire. „Am fost lovit pe trecerea de pietoni. Acum sunt la Urgență și am vrut să vă avertizez că în următoarele zile videoclipurile mele nu vor fi publicate”, a transmis el în ultimul videoclip publicat pe Tik Tok, unde 165.000 de persoane îi urmăresc postările.

În acel moment, însă, nu știa că în curând va trebui să trăiască o adevărată odisee la spitalul Maria Vittoria din Torino. Într-un comunicat emis de CPD (Consulta per le Persone in Difficoltà) Cosmin povestește cum a fost tratat în spitalul mai sus amintit:

„Pentru a face radiografia, asistenta sau doctorul, nu-mi amintesc, a început să țipe întrebându-mă de ce mai am pantalonii pe mine și spunându-mi că ea nu mi-i dă jos pentru că nu e treaba ei”, a spus tânărul român care în acel moment era încă zguduit de ceea ce i s-a întâmplat și curios să știe cât de gravă era lovitura primită pe trecerea de pietoni. „Pantalonii mi i-a dat jos mama care a trebuit să-mi miște partea superioară a corpului”, ceea ce nu era normal în situația în care se găsea tânărul. El spune că în acel moment au izbucnit un schimb de replici mai dure cu personalul de la Radiologie și chiar o persoană de acolo și-a permis să o împingă pe mama lui.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Oricum, a durat un număr infinit de ore până mi-au eliberat coccisul (un aranjament triunghiular de os care formează partea inferioară a coloanei vertebrale sub sacrum – n.r.). M-au băgat apoi într-o cameră unde aveau ei materialele sanitare folosite la Urgențe, ne-au pus atât pe mine, cât și pe partenerul mamei acolo, apoi au uitat de noi. În sensul că nu a mai apărut nimeni. Am petrecut noaptea acolo, mie mi-au spus că în teorie aveam doar umărul rupt, că urma să mă vadă medicul ortoped și apoi se decidea soarta mea. A doua zi dimineață doctorul de gardă a venit să mă viziteze spunând: bine te-a văzut ortopedul, acum poți fi externat”. Dar medicul ortoped nu-l vizitase pe Cosmin!

Sursa foto: profilul TikTok – Emanuel Cosmin Stoica

„Este un caz grav, de proastă asistență sanitară, care privește în mod specific o persoană cu handicap sever, un caz care trebuie condamnat pentru ca nicio altă persoană să fie în situația lui Cosmin”, a transmis Giovanni Ferrero, directorul CPD.

„Să se creeze o coordonare între echipele spitalelor din Torino, astfel încât atunci când apare un accident la o persoană cu handicap sever, aceasta să nu fie transportată la oricare spital, ci la unul cu o echipă de specialiști, în acest caz CTO. De asemenea, propun crearea unui card special pentru persoanele cu dizabilități care să conțină toate caracteristicile proprietarului, astfel încât personalul sanitar să aibă la îndemână toate patologiile și particularitățile care trebuie evaluate imediat la momentul acordării primului ajutor”, a mai adăugat directorul CPD.

@rotalianul