Noi reguli pentru românii care vin în Italia. Nu vor mai face carantină, dar vor trebui să prezinte un test COVID negativ

Ambasada României în Italia a anunțat vineri seară pe pagina Facebook că România a fost inclusă de guvernul condus de Giuseppe Conte pe Lista C. Drept urmare, persoanele care vin din țara noastră nu mai sunt obligate la măsura carantinei, ci trebuie să prezinte la sosirea pe teritoriul italian un test COVID negativ, făcut în ultimele 48 de ore.

„Conform noului decret adoptat de Guvernul italian, în perioada 4 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 se aplică noi măsuri la sosirea în Italia a persoanelor care s-au aflat sau au tranzitat România, în cele 14 zile anterioare sosirii pe teritoriul italian:

România a fost inclusă în Lista C. Astfel, toate persoanele care sosesc din România în Italia, nu mai sunt obligate la măsura autoizolării, dar trebuie să prezinte un test molecular sau antigenic de Covid-19 realizat în ultimele 48 de ore anterioare sosirii pe teritoriul italian, cu rezultat negativ.”, scrie în postarea publicată de reprezentanții misiunii diplomatice române.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Italia sunt menționate următoarele reguli pentru persoanele care vin în Italia în următoarele zile din țări incluse pe Lista C:

Intrarea în Italia până la 9 decembrie

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La intrarea în Italia, în caz de ședere sau tranzit în ultimele 14 zile în țările de pe Lista C, pe lângă completarea unei autodeclarații este obligatoriu ca persoanele să aibă un test cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian; alternativ, este posibil ca testul să fie făcut la sosirea în Italia sau în termen de 48 de ore de la sosire. La sosire nu se face auto-izolare, dar rămâne obligația de a înștiința ASL (unitatea sanitară locală) cu privire la sosire, precum și obligația de a completa o declarație pe propria răspundere. Cei care nu dețin un test cu rezultat negativ, sunt obligați să intre în carantină pentru 14 zile.

Intrarea în Italia de la 10 decembrie

La intrarea în Italia, în caz de ședere sau tranzit în ultimele 14 zile în țările de pe Lista C, pe lângă completarea unei autodeclarații persoanele sunt obligate să dețină un test cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian. La sosire nu vor face auto-izolare, dar rămâne obligația de a înștiința ASL cu privire la sosirea lor, precum și obligația de a completa o declarație pe propria răspundere. Cei care nu dețin un test cu rezultat negativ, sunt obligați să intre în carantină pentru 14 zile.

În perioada 21 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021, se aplică însă măsura auto-izolării pentru toate persoanele care sosesc în Italia din state aflate în Lista C.

Sunt prevăzute excepții pentru călătorii motivate de muncă, urgență absolută, sănătate, studii sau întoarcere la propria reședință, domiciliu sau locuință.

Prevederile noului decret sunt valabile în perioada 4 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

@rotalianul