Persoanele din unele orașe ale României se vor putea pensiona mai devreme

Potrivit unei legi publicată recent în Monitorul Oficial, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără să fie afectați de penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parțială.

Legea nr. 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, respectiv Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia, începând de sâmbătă, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială.

Actul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 28 iunie 2017, dar urmează să intre în vigoare de sâmbătă, 1 iulie 2017.

Legea prevedea până acum ca acestă reducere de doi ani să se acorde doar persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș și Zlatna. La aceste patru zone se vor mai adăuga, așadar, încă trei: Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea, informează avocatnet.ro

Pensia comunitară. Poți obține pensie pentru anii lucrați într-o altă țară UE?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele care au lucrat, legal și în alte state europene, pot să beneficieze de drepturi de pensie și din România, dar și din celelalte state în care au lucrat în conformitate cu legile în vigoare.

Stagiile de cotizare din celelalte țări vor fi avute în vedere la stabilirea pensiei de către autoritățile române, deoarece persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

Pentru ca anii lucraţi în străinătate să fie luaţi în considerare, solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an.

Despre pensia comunitară mai puteți afla informații din următoarele articole:

Distribuie acest articol