Personal ataşat în diaspora din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care stabileşte că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va avea personal ataşat în diaspora.

Legea are ca obiect de reglementare afirmarea şi promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a comunităţilor româneşti şi facilitarea procesului de reintegrare a cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate care se reîntorc în ţară, precum şi extinderea ariei de acordare a unor drepturi românilor din afara graniţelor ţării.

Actul normativ stipulează că MRP va detaşa, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare, personal din cadrul instituţiei care va îndeplini în Serviciul Exterior al MAE atribuţiile gradului diplomatic de ataşat pentru comunităţile româneşti din străinătate, cu respectarea dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, respectiv ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare.

În statele în care nu este numit un ataşat diplomatic, MAE, în cooperare cu MRP, va asigura prezenţa, în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din statele unde există însemnate comunităţi româneşti, a unui diplomat cu atribuţii pentru relaţia cu românii de pretutindeni, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat şi în fondurile alocate cu această destinaţie.

Potrivit actului normativ, Guvernul analizează periodic situaţia aplicării prevederilor cuprinse în documentele internaţionale şi europene în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în statele în care există comunităţi de români, precum şi situaţia aplicării prevederilor cuprinse în acordurile şi programele în vigoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Strategiile şi politicile în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni se concep ţinând cont de specificul comunităţilor româneşti aflate în afara frontierelor României, în egală măsură, atât pentru comunităţile istorice autohtone, cât şi pentru cele de emigraţie.

Legea mai prevede sprijinirea organizaţiilor şi asociaţiilor românilor de pretutindeni, în vederea stabilirii unui parteneriat eficient care să urmărească promovarea imaginii României şi a românilor în rândul opiniei publice din statele de reşedinţă.