Pescuiau ilegal în Italia și vindeau peștele în România. Șapte români și un italian arestați

O operațiune vastă împotriva braconajului piscicol a avut loc recent în Italia, în urma căreia opt persoane au fost arestate. Carabinierii Cites din Torino, care au organizat operațiunea, au descoperit o rețea de braconieri care opera în întregul nord al Italiei, pescuind ilegal tone de pește pentru export în România, informează Venezia Today.

Investigațiile au arătat că membrii grupului foloseau metoda pescuitului cu curent electric în diverse râuri din nordul Italiei. Această tehnică, pe lângă faptul că este ilegală, este considerată a fi extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător, deoarece distruge ecosistemele acvatice și cauzează suferințe animalelor.

Bracconaggio ittico

Activitățile ilegale ale grupului au fost constatate în mai multe regiuni, în special în Lombardia (în zona rezervației naturale Torbiere del Sebino, provincia Brescia) și în Piemonte, de-a lungul râului Ticino. Banda era compusă din șapte persoane de naționalitate română și un italian, care operau în principal în zonele Novara și Varese, dar se deplasau și în alte regiuni.

Prima sesizare privind activitățile grupului datează din 2021

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De obicei, aceștia pescuiau noaptea, folosind ambarcațiuni pneumatice și introducând în apă aparate cu electroșocuri, care erau conectate la baterii de mașini. Activându-le, peștii erau paralizați și ajungeau la suprafață, fiind gata de a fi colectați. În acest fel, reușeau să captureze între 200-300 de kilograme de pește în fiecare noapte, în special crap și somn – specii care sunt consumate mai puțin în Italia, dar care sunt apreciate pe piața din Estul Europei.

Peștele capturat era încărcat într-o dubă frigorifică și transportat în România pentru vânzare, la un ritm de aproximativ o tonă pe săptămână. Toate operațiunile erau realizate folosind documente false de transport și, mai ales, fără a respecta normele igienico-sanitare: peștele rămânea în mașini la temperatura camerei chiar și pentru câteva ore.

Cercetătorii au descoperit că o parte a veniturilor provenite din vânzarea peștelui era reinvestită în activitățile unei companii de construcții. Grupului i se impută acuzațiile de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, braconaj, uciderea animalelor, fraudă în comerț, fraudă alimentară, comerț cu alimente dăunătoare, distrugerea habitatului din zone protejate; pentru doi dintre cei investigați, de asemenea, s-a constatat spălarea de bani.

Miercuri, 17 mai 2023, carabinierii au aplicat o ordonanță de arest preventiv și sechestru emisă de judecătorul de instrucție din Novara: liderul organizației a fost trimis în închisoare, alți șase au fost plasați în arest la domiciliu, iar unul este obligat să rămână în localitatea de reședință.

Au fost confiscați 218.000 de euro, considerați câștig ilicit. Ancheta continuă, autoritățile cercetând conturile bancare, precum și proprietățile imobiliare, mașinile și echipamentele aparținând companiei de construcții, în special schelele. La operațiunea de ieri au participat peste 70 de militari din cadrul grupurilor de carabinieri forestieri din Torino, Novara și Rovigo.

Această operațiune marchează un succes major în lupta împotriva braconajului, dar arată și necesitatea unei supravegheri stricte și a unei legislații eficiente pentru a proteja ecosistemele noastre fragile.

Distribuie acest articol