Peste 1.000 de zboruri anulate în Italia din cauza grevei în transportul aerian din acest weekend

Mii de pasageri au fost afectați în acest weekend de o serie de greve organizate de angajații companiilor aeriene din Italia și Belgia.

Personalul de la sol și piloții cer îmbunătățiri ale condițiilor de muncă și înnoirea contractelor colective.

În Italia, aproximativ 1000 de zboruri au fost anulate sâmbătă, 15 iulie 2023, afectând în jur de 250.000 de călători naționali și internaționali.

Greva, organizată de un sindicat comun, are loc între orele 10.00 și 18.00 și a vizat reînnoirea contractului colectiv de muncă, care a expirat acum șase ani.

Zborurile spre și dinspre Aeroportul Fiumicino-Leonardo Da Vinci din Roma au fost cel mai puternic afectate, cu aproximativ 200 de anulări.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Destinațiile anulate includeau Copenhaga, Stockholm, Barcelona, Palma de Mallorca, precum și Palermo și Catania, în Sicilia.

Greva a avut un impact semnificativ asupra Malta Air, care operează rute în numele Ryanair, Ita Airways (fosta Alitalia) și Vueling, ale căror piloți au decis să se alăture grevei.

De asemenea, 150 de zboruri au fost anulate la cele două aeroporturi din Milano, Linate și Malpensa, aproximativ treizeci la Torino-Caselle și tot atâtea la Palermo.

Ministrul Transporturilor, Matteo Salvini, a apelat la „bunul simț” al greviștilor, cerându-le să nu prelungească greva și să nu prejudicieze alte milioane de lucrători și turiști.

Între timp, în Belgia, greva piloților Ryanair a determinat anularea a 120 de zboruri de pe aeroportul Charleroi în acest weekend, afectând aproximativ 20.000 de pasageri.

Piloții companiei Ryanair, ale cărei baze sunt în Belgia, se plângă că nu este respectat contractul colectiv de muncă prin care sunt prevăzute zile de odihnă în schimbul reducerilor salariale convenite în 2020, în timpul crizei COVID-19.

Sindicatele piloților acuză compania irlandeză că nu respectă legislația belgiană și că își sporește profiturile prin practici de „dumping social”, care creează o concurență neloială cu alte companii.

Aceste acuzații marchează o altă lovitură la adresa companiei Ryanair, care a fost frecvent criticată pentru condițiile sale de muncă și practicile de afaceri.