Peste 3.000 de muncitori agricoli români dintr-o regiune din Italia au fost testați pentru coronavirus

Numărul lucrătorilor sezonieri din fermele aflate pe teritoriul regiunii Trentino-Alto Adige, care au fost testați pozitiv la coronavirus este de 106 persoane, în mare majoritate fiind muncitori agricoli români, anunță Trento Today.

De la începutul recoltării merelor s-au efectuat în fermele agricole din Trentino Alto-Adige 3.358 de teste pentru coronavirus, din care 3.034 cetățenilor români.

Sursa citată precizează că deși probele moleculare au fost prelevate cu două, trei săptămâni în urmă, rezultatele la teste au fost date publicității abia ieri, vineri 2 octombrie. Majoritatea persoanelor cu testul pozitiv la Sars-coV-2 sunt muncitori sezonieri care au sosit din România, dar printre cei care au rezultat pozitiv se numără și agricultori din Trentino.

Recoltarea merelor în regiunea italiană se apropie de sfârșit, iar focarul de coronavirus pare să fie sub control.

În fiecare toamnă, aproximativ 17.000 de lucrători sezonieri din estul Europei ajung în Alto Adige pentru recoltarea strugurilor și a merelor. O adevărată armată de oameni care rămâne câteva săptămâni în zona respectivă și apoi se întoarce acasă, o forță de muncă specializată atât pentru munca în podgorii, cât și în livezile de mere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În această primăvară, recolta părea în pericol tocmai din cauza blocării frontierelor, dar între timp granițele au fost redeschise cu toate că riscul de infecție cu noul coronavirus a rămas ridicat. Din acest motiv, provincia Bolzano, având în vedere sezonul recoltelor din ultimele luni, a introdus obligația de testare pentru toți lucrătorii sezonieri sosiți din străinătate și șederea lor într-o carantină activă, lucrând și locuind respectând distanțarea socială și celelalte măsuri de protecție anti-Covid.