Recital de pian susținut în Italia de pianista româncă Axia Marinescu

Un concert de muzică clasică va avea loc la Palermo marți, 25 august, având-o ca protagonistă pe pianista de origine română Axia Marinescu. Spectacolul va fi susținut în grădina Palatului Chiaramonte (Steri) din Piazza Marina, începând cu ora 21:00, informează Palermo Today.

Pianista Axia Marinescu a ales să susțină un program captivant, vesel, profund mediteranean. Ea va interpreta câteva fragmente – „Granada”, „Sevilla”, „Asturias” – din „Suita spaniolă n.1 Op. 47” de Albeniz, urmată de suita „Alborada del gracioso” de Ravel; apoi „La puerta del vino – Soirée dans Grenade” de Débussy, „Souvenir de Porto Rico” de compozitorul american Louis Moreau Gottschalk, iar spectacolul se va închide cu două tangouri foarte renumite de Piazzolla, „Adios Nonino” și „Libertango”.

Prețul de intrare al unui bilet este de 9,50 euro.

Axia Marinescu s-a născut la București și a început studiul pianului la vârsta de 5 ani.

Axia Marinescu. Foto: profilul Facebook

La 11 ani a debutat alături de Orchestra Națională Radio din București, cu concertul no. 23 de W.A. Mozart.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Axia Marinescu a studiat la Liceul de muzică George Enescu din București, iar apoi s-a perfecƫionat la HEM din Lausanne, Ecole Normale de Musique din Paris și Conservatorul Regal din Bruxelles avându-i ca maeștri printre alții pe Jacques Rouvier, Paul-Badura Skoda și Rena Shereshevskaya.

Din 2009 pianista s-a stabilit la Paris și a devenit în 2013 primul artist român invitat să concerteze în cadrul ceremoniei de decernare a distincției franceze Legiunea de onoare.

Este laureată a mai multor competiƫii internaƫionale în Franta, Italia, Grecia și România.

Axia Marinescu a concertat atât solo cât și cu orchestra în Europa (Paris, Bordeaux, Toulouse, Munchen, Palermo, Atena, București) și în Asia (Shanghai Oriental Art Center, Poly Grand Theatre etc.). Este o invitată constantă a mai multor festivaluri de pian de prestigiu: Piano aux Jacobins, Piano en Valois, Palermo Classica, L’esprit du piano s.a.

În 2019 Axia Marinescu a efectuat în România, turneul național Imagini muzicale, ca parte a Sezonului cultural Romania-Franța 2019.

Axia Marinescu a lansat în septembrie 2018 CD-ul intitulat Introspections la casa de discuri franceză Polymnie cu lucrări de Mozart, Brahms si Debussy. De asemenea, a înregistrat de-a lungul timpului pentru radio și televiziune în Europa și în Asia.

A absolvit facultatea de filosofie din cadrul Universității din Paris. Articolele si eseurile sale au fost publicate în România, Franța și Germania. Axia Marinescu este speaker TED.