Pictor român din Italia mort în Ajunul Anului Nou, ucis de o boală necruțătoare. „Un om timid, umil, dar extrem de talentat și apreciat”

Mircea Danciu, un pictor român stabilit de mai mulți ani în Italia, a murit la data de 31 decembrie 2020, în urma luptei pierdute în fața unei boli necruțătoare, informează publicația italiană La Nuova Provincia. Conaționalul nostru, care locuia la Moncalvo, o localitate din provincia Asti, era foarte apreciat în această zonă pentru lucrările de pictură și restaurare pe care le-a efectuat de-a lungul anilor.

„Danciu, un om timid, umil, dar extrem de talentat, a fost foarte apreciat pentru marele său profesionalism în artă și în restaurarea mobilierului și a picturilor, atât pe lemn, cât și pe pereți. Datorită priceperii sale, multe picturi vechi au revenit la viață și a fost chemat în multe vile importante din Casalese*, Monferrato și Riviera Liguriană** pentru a crea fresce și trompe l’oeil***, o altă tehnică în care a excelat. Numeroase case și castele istorice cumpărate și renovate, precum și hoteluri istorice restaurate pentru o primire fermecătoare sau unele lucrări de restaurare din vila Badoglio din Grazzano au trecut prin mâna sa”, scrie ziarul italian.

În anul 2015, pictorul român a fost internat în secția de Oncologie a spitalului din Asti după ce i-a fost descoperită o tumoare care, în Ajunul Anului Nou din acest an, i-a provocat decesul. Pentru a-i mulțumi medicului care l-a tratat în acea perioadă, dr. Testore, a pictat o frescă mare pe pânză care atârnă și în prezent la intrarea în secția în care a fost internat. O pictură care oferă privitorului o vedere asupra frumoaselor dealuri din Monferrato și castelele de pe acestea.

Mircea Danciu alături de pictura pe care a donat-o secției de Oncologie în care a fost internat în 2015. Foto: lanuovaprovincia.it

„O nouă perspectivă asupra vieții în timpul tratamentului și după tratament”, scrie pe placa de lângă pictură pe care sunt trecute și inițialele numelui său, M.D., deoarece modestia și umilința de care a dat dovadă de-a lungul vieții l-au făcut să refuze ocazia de a-și face publicitate prin scrierea numelui complet.

Trupul neînsuflețit al pictorului român a fost înmormântat în cursul dimineții de marți, 5 ianuarie 2021, mai precizează sursa citată. În urma lui rămâne soția sa îndurerată, Silvana.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

*Casale este o regiune geografică din sudul Piemontului , în zona de nord a provinciei Alessandria.
**Riviera Liguriană sau Riviera Italiană, este fâșia de coastă îngustă din Italia, care se află între Marea Ligurică și lanțul muntos format din Alpii Maritimi și Apenini.
***Trompe-l’œil (din francezul tromper = „a înșela”, „a induce în eroare” și l’œil = „ochiul”; citit tromp löi) este o tehnică artistică utilizată în pictură în scopul creării iluziei de tridimensionalitate.