Placă comemorativă în Italia dedicată poetului român Vasile Alecsandri

Primăria orașului Torino a aprobat, la data de 20 iulie, montarea unei plăci comemorative în amintirea poetului Vasile Alecsandri. Realizarea și plasarea plăcii respective reprezintă o inițiativă a Consulatului General al României la Torino.

„La exact 200 de ani de la nașterea poetului si diplomatului Vasile Alecsandri, astăzi, 20 iulie 2021, Comisia Toponomastică prezidată de președintele Consiliului local Torino, Francesco Sicari, a avizat favorabil propunerea avansată de Consulatul General al României la Torino de a plasa o plăcuță comemorativă în via San Francesco da Paola 4 colț cu via Po (Circumscripția 1), respectiv în apropierea clădirii unde se afla Hotelul Trombetta, unde Alecsandri era găzduit în perioada șederii sale la Torino, în 1859”, se poate citi pe site-ul Consulatului român de la Torino.

În ședința Comisiei de toponimie prezidată de președintele Consiliului municipal Francesco Sicari, au fost aprobate 12 noi denumiri de străzi și plăci comemorative.

Placa comemorativă dedicată poetului și diplomatului Vasile Alecsandri va fi amplasată așadar pe unul din stâlpii arcadelor din Via Po, colț cu Via San Francesco da Paola, și va reprezenta un omagiu adus activității sale diplomatice în Piemonte pentru recunoașterea Unirii Principatelor Române la 1859.

O stradă care poartă numele marelui poet și diplomat român există la Torino de la 1 februarie 1977.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vasile Alecsandri a fost ministru de externe al Principatelor Unite în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar domnitorul i-a încredințat o misiune diplomatică în cadrul căreia poetul a vizitat Parisul, Torino, Milano, în vederea recunoașterii Unirii Principatelor de către marile puteri europene. În 1862, a publicat şi „Istoria misiilor mele politice”.

Distribuie acest articol