Poliţia de Frontieră Română: măsuri luate la granițe şi recomandări pentru perioada sezonului estival

Un comunicat al Poliției de Frontieră Romănă publicat pe site-ul instituției anunță ce măsuri au fost luate pe perioada sezonului estival, având vedere creșterea numărului de turiști români și străini în zona litoralului Mării Negre, Delta Dunării şi staţiunile montane, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg sa-si petreacă concediul în afara graniţelor ţării, dar și câteva recomandări de urmat pe perioada sezonului estival.

Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri pentru perioada estivală prin care să-şi adapteze misiunile şi resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ, după cum urmează:

 • S-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
 • Va fi folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.
 • Au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.
 • Desfăşurarea unor acţiuni comune la nivel local cu structurile Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, în scopul asigurării unui climat de normalitate şi siguranţă civică în zona de competenţă;
 • Colaborarea între Garda de Coastă şi I.S.U. Constanţa în vederea asigurării unui dispozitiv comun de acţiune în evenimentele de căutare şi salvare pe mare;
 • Optimizarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală, pentru rezolvarea, în comun, a problemelor turiştilor, dar şi ale localnicilor;

PFR anunță că peste 4.400 de polițiști de frontieră vor efectua zilnic activități de supraveghere și control la frontiera de stat.

Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor, pe litoralul Mării Negre şi în Delta Dunării

„În Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip “search and rescue”), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc.”, se specifică în comunicat.

Potrivit Poliției de Frontieră,  în urma acţiunilor de căutare şi salvare desfăşurate de către Garda de Coastă anul trecut, au fost salvate 35 de persoane, 26 dintre acestea fiind salvate de pe Marea Neagră și 9 pe fluviul Dunărea.

„Atragem  atenţia  persoanelor  care-şi  vor  petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţii neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul Poliţiei de Frontieră, apelând numerele de urgenţă „112” sau „021.9590”.

Statistica anului trecut, în perioada estivală

Conform datelor oferite de Poliția de Frontieră română, în preioada 1 iunie – 31 august a anului trecut, aproximativ 18,3 milioane de persoane au trecut frontiera României. 14,9 milioane de persoane din această sumă erau cetățeni UE, în timp ce 3,4 milioane de persoane erau cetățeni din afara UE. În ceea ce privește mijloacele de transport, peste 4,9 milioane de mașini au trecut frontiera în aceeași periaodă.

Iată care au fost punctele de frontieră cu cele mai ridicate valori de trafic, în perioada menționată mai sus:

 • PTF Aeroport Henri Coandă – 2,8 milioane treceri persoane
 • PTF Nădlac II – 2,1 milioane treceri persoane si peste 800.000 mijloace de transport
 • PTF Borş – 1,7 milioane treceri persoane si peste 644.000 mijloace de transport
 • PTF Petea – 1,1 milioane treceri persoane si peste 368.000 mijloace de transport
 • PTF Albiţa – 867.000 treceri persoane si peste 218.000 mijloace de transport
 • PTF Giurgiu -737.000 treceri persoane si peste 273.000 mijloace de transport
 • PTF Vama Veche – 691.000 treceri persoane si peste 142.000 mijloace de transport
 • PTF Siret – 667.000 treceri persoane si peste 210.000 mijloace de transport

Recomandări:

 • Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
 • Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
 • Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Poliția de Frontieră Română reamintește pe acestă cale că la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE se efectuează verificări sistematice ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice.

Aceste verificări constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

„În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători”, adaugă la finalul comunicatului Poliția de Frontieră Română.

Distribuie acest articol