Poliția de Frontieră Română: recomandări pentru trecerea frontierei în perioada concediilor

Având în vedere că în luna august mulţi cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor ţării se întorc în România pentru a petrece concediul alături de familie, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg să-și petreacă vacanța în afara graniţelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creştere a traficului prin punctele de frontieră, mai ales cele din vestul şi sudul țării”, scrie Poliția de Frontieră Română într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său.

Conducerea PFR anunță, de asemenea, că s-a implementat în cadrul structurilor teritoriale o serie de măsuri care au ca scop adaptarea misiunilor, resurselor umane și materialelor la nevoile fiecărei frontiere, în așa fel încât să fie asigurat un control eficient și operativ.

Potrivit sursei citate, în prezent, peste 4.000 de polițiști de frontieră desfășoară zilnic activități de supraveghere și control la granițele României.

„De asemenea, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontiereiîn limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera. În acelaşi timp, se continuă măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.”, se mai adaugă în comunicat.

Potrivit statisticilor prezentate de PFR, în luna august a anului trecut, circa 6,7 milioane de persoane au trecut granițele României, 5,4 milioane dintre aceștia fiind cetățeni UE și 1,3 milioane cetățeni provenind din afara UE. În ceea ce privește mijloacele de transport, circa 1,8 milioane de autovehicule au tranzitat frontiera României în aceeași perioadă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aeroportul Henri Coandă din București a fost Punctul de Trecere a Frontierei Române cel mai tranzitat anul trecut, cu un trafic de peste 977.000 de persoane, urmat apoi de vama Nădlac II, cu peste 765.000 de persoane și vama Borș, cu 676.000 persoane.

Iată care sunt recomandările polițiștilor de frontieră pentru cei care vor trece granițele României în luna august a acestui an:

Recomandări generale:

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Recomandări călătorie minori

Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de vară, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că se întâlnesc situaţii în care minorilor li se întrerupe călătoria ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale, recomandăm părinţilor ca înainte de plecare să consulte care sunt condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. Acestea se regasesc pe site-ul instituţiei la: https://www.rotalianul.com/conditii-de-calatorie-pentru-cetatenii-romani-minori-obligatiile-insotitorului-si-continutul-declaratiei-de-insotire/

Verificări sistematice la frontieră

De reamintit faptul că, în urma intrării în vigoare din data de 7 aprilie 2017 a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, polițiștii de frontieră efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul României. Aceste verificări sistematice, precizează PFR, constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele,inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

Sursa: Poliția de Frontieră Română