Poliția de Frontieră Română anunță că toate persoanele vor fi verificate în bazele de date, la graniță, începând cu 7 aprilie 2017

Conform unui comunicat de presă publicat de Poliția de Frontieră Română, începând cu data de 7 aprilie 2017, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.

Aceste schimbări vin ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat în data de 16 februarie 2017 de către Parlamentul European și Consiliul Europei, anunță Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

„Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară”, se arată în comunicat.

Prin urmare, aceste verificări, care vor fi efectuate în Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale, se vor aplica la toate persoanele care vor trece prin granițele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și prin  frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne, cum ar fi România, Ungaria sau Bulgaria.

De asemenea, Poliția de Frontieră anunță că în apropierea Sărbătorilor Pascale, ca urmare a aplicării acestor verificări amănunțite de către România, Ungaria și Bulgaria, se prevede creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Datorită alinierii cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenintarile teroriste, aceste verificări pot duce și la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale, în special în perioada sezonului estival, anunță IGPF.

„În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători. Astfel, s-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, se precizează în comunicat.

Poliția de Frontieră recomandă tuturor participanților la trafic să tranziteze prin toate punctele de frontieră existente la graniță pentru evitarea aglomerărilor.

Pentru a avea din timp o idee despre cum se desfășoară traficul prin punctele de frontieră prin care intenționați să treceți, Poliția de Frontieră a creat o aplicație online disponibilă pe site-ul www.politiadefrontiera.ro.

„Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, precizează Poliția de Frontieră.

În comunicat se mai specifică, de asemenea, că în prezent timpul mediu de verificare a persoanelor și autoturismelor este de 2 minute/persoană sau autoturism, în timp ce pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor este de 10-15 minute/camion.

În funcție de tipul de frontieră (internă sau externă), la acești timpi, se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități (Direcția Generală a Vămilor, Autoritatea Sanitar Veterinară, C.N.A.I.R, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională Fitosanitară)

„Având in vedere subdimensionarea infrastructurii in comparatie cu traficul existent in prezent, la frontierele externe capacitatea medie de procesare pe ambele sensuri, este de 200 de camioane/24 de ore. Comparativ, la frontierele interne, unde nu sunt derulate operațiuni vamale, polițiștii de frontiera verifică, in medie, 1000 de camioane/24 de ore”, se specifică în comunicat.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Te-ar mai putea interesa și: