Politician italian împotriva predării limbii române în școlile din Italia: „Străinii din Italia ar trebui să învețe limba noastră, nu noi pe a lor”

În această dimineață de joi, 20 septembrie, Riccardo Agresti, directorul școlii din Ladispoli, regiunea Lazio, unde se predau ore de limba română, a apărut într-un interviu care a fost difuzat în cadrul emisiunii Mattino Cinque. În interviu, Agresti a fost întrebat despre problema cursurilor românești predate în școala pe care o administrează.

Interviul a dezlănțuit furia liderului formațiunii politice „Fratelli d’Italia”, Giorgia Meloni, care a spus că „în Italia aproape nimeni nu vorbește bine limba engleză și ar trebui ca italienii să se concentreze asupra limbilor care aduc valoare economiei și societății. Este de neconceput ca autohtonii acestei țări să învețe limba străinilor care vin pe teritoriul Italiei și nu invers”.

Instituția de învățământ „Corrado Melone” din Ladispoli a introdus cursuri obligatorii de Limba Română încă din anul 2015, ceea ce a stârnit vii controverse, în rândurile comunității italiene dar și la nivel politic. Recent, directorul școlii, Riccardo Agresti, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, pentru activitatea sa de promovare a limbii române în cadrul școlii pe care o conduce.

Decizia obligativității predării limbii române în școala din Ladispoli a venit după ce s-a constatat că peste 20% dintre elevii înscriși la institutele Corrado Melone sunt originari din estul Europei.

În Italia, limba română este predată în peste 180 de unități de învățământ, în cadrul proiectului „Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească” (LCCR) dezvoltat de Institutul Limbii Române (ILR) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Lectoratele gestionate de ILR în cadrul unor universități italiene contribuie de asemenea la promovarea limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei românești în Peninsulă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI