Politician italian: poezie jignitoare cu ocazia Befanei la adresa străinilor care vin pe mare în Italia

Acuză, jignește, apoi se scuză dar nici măcar nu o face personal. Este vorba despre Massimo Asquini, consilierul municipal pentru securitate de la primăria din Monfalcone, în Friuli-Venezia Giulia. Massimo Asquini este membru al partidului politic de extremă dreaptă, Liga. Această formațiune politică face parte din coaliția de guvernare în Italia.

În ziua de 6 ianuarie în Italia se sărbătorește „Epifania”, o zi de sărbătoare în care o bătrână, pe nume Befana, aduce în dar copiilor cuminți dulciuri. Befana vine noaptea, la fel ca Moș Crăciun, doar că ea este îmbrăcată sărăcăcios și zboară pe o mătură. În literatura populară, cu ocazia acestei sărbători, există mici poezii dedicate acestui personaj de poveste, spre bucuria și hazul copiilor dar și a celor mari. Parafrazând o astfel de poezioară, politicianul italian a creat un pamflet pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook. Massimo Asquini a scris:

- Continuarea după publicitate -

Il migrante vien di notte con le scarpe tutte rotte; vien dall’Africa il barcone per rubarvi la pensione; nell’hotel la vita è bella nel frattempo ti accoltella; poi verrà forse arrestato e l’indomani rilasciato.

În traducere liberă, pamfletul s-ar putea traduce astfel: „Migrantul vine noaptea, cu papucii rupți; vine din Africa cu barca pentru a fura pensia voastră, la hotel viața este frumoasă, între timp te înjunghie; apoi va fi probabil arestat și a doua zi eliberat.”

Cuvintele consilierului municipal au provocat imediat reacția opoziției, care solicită demisia acestuia și „convocarea unui consiliu urgent al administrației orașului, cu prezența chestorului și al prefectului.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acest timp, Asquini se apără cu privire la frazele considerate rasiste și xenofobe: „Nu este nimic jignitor în ceea ce am scris, toți italienii cred același lucru ca și mine. Este doar o glumă cu ocazia sărbătorii de Befana.” În apărarea sa vine primarul orașului Monfalcone, Anna Maria Cisint, din aceeași organizație politică precum Asquini, care declară: „Nu a vrut să jignească pe nimeni și dacă a făcut-o își cere scuze.”

Toate acestea, după gestul viceprimarului de la Trieste, Paolo Polidori, care a anunțat tot pe Facebook, plin de mândrie, că a aruncat „cu satisfacție, la gunoi” păturile unei persoane care dormea pe stradă, sub cerul liber, în orașul pe care Polidori îl administrează. Viceprimarul scria în postarea sa care apoi a dispărut de pe profilul său: „Toleranța, zero! Vreau un oraș curat! P.S.: M-am dus imediat să mă spăl pe mâini! Și acum, dezlănțuiți-vă cu toții, nu-mi pasă!”

Păturile, o plapumă și gecile aruncate la gunoi de viceprimarul orașului Trieste aparțineau unui bărbat român.