Politician italian: poezie jignitoare cu ocazia Befanei la adresa străinilor care vin pe mare în Italia

Acuză, jignește, apoi se scuză dar nici măcar nu o face personal. Este vorba despre Massimo Asquini, consilierul municipal pentru securitate de la primăria din Monfalcone, în Friuli-Venezia Giulia. Massimo Asquini este membru al partidului politic de extremă dreaptă, Liga. Această formațiune politică face parte din coaliția de guvernare în Italia.

În ziua de 6 ianuarie în Italia se sărbătorește „Epifania”, o zi de sărbătoare în care o bătrână, pe nume Befana, aduce în dar copiilor cuminți dulciuri. Befana vine noaptea, la fel ca Moș Crăciun, doar că ea este îmbrăcată sărăcăcios și zboară pe o mătură. În literatura populară, cu ocazia acestei sărbători, există mici poezii dedicate acestui personaj de poveste, spre bucuria și hazul copiilor dar și a celor mari. Parafrazând o astfel de poezioară, politicianul italian a creat un pamflet pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook. Massimo Asquini a scris:

Il migrante vien di notte con le scarpe tutte rotte; vien dall’Africa il barcone per rubarvi la pensione; nell’hotel la vita è bella nel frattempo ti accoltella; poi verrà forse arrestato e l’indomani rilasciato.

În traducere liberă, pamfletul s-ar putea traduce astfel: „Migrantul vine noaptea, cu papucii rupți; vine din Africa cu barca pentru a fura pensia voastră, la hotel viața este frumoasă, între timp te înjunghie; apoi va fi probabil arestat și a doua zi eliberat.”

Cuvintele consilierului municipal au provocat imediat reacția opoziției, care solicită demisia acestuia și „convocarea unui consiliu urgent al administrației orașului, cu prezența chestorului și al prefectului.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În acest timp, Asquini se apără cu privire la frazele considerate rasiste și xenofobe: „Nu este nimic jignitor în ceea ce am scris, toți italienii cred același lucru ca și mine. Este doar o glumă cu ocazia sărbătorii de Befana.” În apărarea sa vine primarul orașului Monfalcone, Anna Maria Cisint, din aceeași organizație politică precum Asquini, care declară: „Nu a vrut să jignească pe nimeni și dacă a făcut-o își cere scuze.”

Toate acestea, după gestul viceprimarului de la Trieste, Paolo Polidori, care a anunțat tot pe Facebook, plin de mândrie, că a aruncat „cu satisfacție, la gunoi” păturile unei persoane care dormea pe stradă, sub cerul liber, în orașul pe care Polidori îl administrează. Viceprimarul scria în postarea sa care apoi a dispărut de pe profilul său: „Toleranța, zero! Vreau un oraș curat! P.S.: M-am dus imediat să mă spăl pe mâini! Și acum, dezlănțuiți-vă cu toții, nu-mi pasă!”

Păturile, o plapumă și gecile aruncate la gunoi de viceprimarul orașului Trieste aparțineau unui bărbat român.

Distribuie acest articol