Povestea lui Alexandru: A crescut în Italia, dar s-a întors în România pentru a deveni pompier

A copilărit și a crescut în Italia de la vârsta de 7 ani și viitorul său aici părea promițător, urmând să facă Facultatea de Inginerie în Peninsulă, dar inima lui a rămas „acasă”, în România și cu prima ocazie s-a întors înapoi pentru a practica una dintre meseriile cele mai nobile din lume. Numele lui este Alexandru Rogojinaru, are 23 de ani și în prezent este unul dintre cei mai tineri pompieri care activează la ISU Vrancea, iar de curând a fost declarat și „Pompierul lunii noiembrie în Vrancea”.

Alexandru la unitatea de pompieri. Foto: adevarul.ro

„În anul 2003, după ce s-a născut sora mea, părinţii au hotărât să plecăm cu toţii în Italia. Din anul 2004 am fost înscris la şcoală acolo. Nu mi-a fost greu să mă integrez deoarece învăţasem cât de cât italiană, de la joacă, de la televizor. Am fost un elev mediu la învăţătură, dar întotdeauna când simţeam că urmează un examen important mi-am dat silinţa şi am învăţat serios. Poate asta m-a ajutat să nu simt niciodată gustul eşecului. Nu am picat nici un examen”, a povestit Alexandru pentru ziarul Adevărul.

Alexandru studiind. Foto: adevarul.ro

După terminarea liceului, Alexandru a fost admis la Facultatea de Inginerie și viitorul ar fi putut deveni unul strălucitor, dar a ales să se întoarcă în România, unde simțea că este casa lui. Sfătuit apoi de un prieten, tânărul nostru conațional a decis să devină pompier.

„M-am întors efectiv, apoi am încercat sa îmi creionez o viitoare carieră, aşa am aflat despre acest domeniu. Am fost tentat sa mă îndrept către şcoala de pompieri, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti. Apoi am fost impresionat în mod plăcut de povestea cu această meserie, nobilă, unde ai posibilitatea să fii util semenilor şi să ajuţi persoanele aflate în situaţii dificile, iar fiecare intervenţie, încheiată cu succes, se încheie cu un sentiment de satisfacție. Am fost întâmpinat foarte bine de către colectiv, iar, ulterior, s-au legat si relaţii de prietenie, colegii dovedindu-se a fi nişte salvatori cu experienţă, îndrumându-mă să acţionez în siguranţă şi cu înţelepciune”, a povestit Alexandru.

În noiembrie 2018 tânărul a depus jurământul militar și a intrat astfel în rândurile salvatorilor din Vrancea unde la numai un an după aceea avea să devină „Pompierul lunii”. Titlul primit în luna noiembrie 2019 i-a fost acordat deoarece, în ciuda faptului că se afla în afara serviciului, Alexandru a intervenit pentru a da primul ajutor victimelor unui accident rutier și pentru a împiedica un incendiu să izbucnească la una dintre mașinile implicate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În data de 23 noiembrie, mă deplasam cu autoturismul propriu pe centura oraşului Focşani şi am observat la mică distanţă faţă de locul în care mă aflam un accident rutier ce părea a fi foarte grav. Fiind în timpul liber, am considerat ca este momentul să acţionez pentru susţinerea funcţiilor vitale ale persoanelor grav rănite, împiedicând astfel un incendiu la un autoturism avariat. Ulterior, după sosirea echipajelor la locul intervenţiei, am participat alături de colegii mei la desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă, oferindu-le ajutorul”, a mai adăugat tânărul de 23 de ani.

Imagini de la accidentul care a avut loc pe 23 noiembrie 2019. Foto: adevarul.ro

Era primul accident de o asemenea gravitate la care participase de când a devenit pompier, dar s-a descurcat la fel de bine ca cei cu multă experiență în spate, iar acest lucru a fost confirmat și de superiorii săi odată cu acordarea diplomei pentru cel mai bun pompier al lunii. Asta i-a întărit totodată convingerea că a făcut alegerea cea bună când a decis să devină pompier și acum este chiar mândru de asta.

Alexandru în uniforma de pompier și diploma pentru titlul de „Pompierul lunii noiembrie în Vrancea”. Foto: adevarul.ro

„Nu cred că puteam face o alegere mai bună în viaţă. Cred cu tărie că jurământul rostit se reflectă în meseria pe care o fac. Cu fiecare viaţă salvată îmi arăt dragostea faţă de semeni şi că îmi slujesc patria aşa cum se cuvine. Chiar dacă acţionăm în misiuni extrem de dificile şi uneori rezultă pagube sau pierderi de vieţi omeneşti, noi facem tot ce ne stă în putinţă ca, la final, rezultatul să fie unul mai bun. Consider că în cadrul acestui domeniu ai nevoie în primul rând de curaj şi devotament aşa cum prevede motto-ul armei noastre ”Audacia et Devotio”.  Tăria de caracter, simţul practic şi raţional nu trebuie să lipsească ci, din contra, trebuie să ne ajute când suntem expuşi pericolelor, atunci când adrenalina este la maxim. Prin urmare, pe parcursul acestui an, de când activez la I.S.U. Vrancea, mi-am dezvoltat şi îmbunătăţit aceste calităţi”, a spus în final Alexandru Rogojinaru.