Povestea lui Gheorghe Urdu, antreprenorul român din Italia îndrăgostit de grădinărit și gastronomie ecologică

Cu o fermă de tip agriturism recent închiriată, un român în vârstă de 37 de ani a început o nouă aventură la Puegnago, în Povincia Brescia, regiunea Lombardia din Italia. Ce îl face unic pe micul antreprenor român emigrat pe meleagurile italiene? Faptul că în bucătăria agriturismului său, „Gli orti del Garda”, („Grădinile Gardei”), se gătesc doar mâncăruri din fructe, legume și verdețuri!

Evoluția emigrantului Gheorghe Urdu pe pământul italian

Ajutor de bucătar, magazioner, grădinar, cultivator de legume ecologice, acestea sunt meseriile pe care Gheorghe Urdu le-a făcut în Italia, o evoluție care denotă orientarea și dragostea pentru grădinărit și pentru o hrană sănătoasă de tip ecologic.

Gheorghe Urdu, are 37 de ani iar în anul 2002 a decis să abandoneze studiile de drept și să ia calea străinătății, stabilindu-se în nordul Italiei.

A început viața în Peninsulă la Nave, în provincia Brescia, apoi s-a mutat la Padenghe, pe malul lacului Garda unde a început cultivarea legumelor biologice, ca apoi să se transfere la Lonato. Iar acum, cu o fermă abia închiriată, Gheorghe a început o nouă aventură la Puegnago, cu „Grădinile Gardei” unde continuă să cultive fructe, legume și verdețuri de tot felul. Mai nou, românul nostru, și-a angajat un bucătar priceput, pe nume Damian, care transformă produsele tânărului grădinar român într-un meniu sănătos, gustos și vesel colorat!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Specialiști de renume din Italia apreciază mâncărurile pregătite în bucătăria românului

„Întotdeauna mi-am dorit să mă pun pe cont propriu, să am activitatea mea proprie”, declară pentru ziarul brescia.corriere.it Gheorghe Urdu, „nu vreau să concurez cu nimeni, este doar dorința mea de a face ce vreau și ce-mi place. Iar cultivarea de produse ecologice consider că a fost o alegere foarte bună.”

Bucatele pregătite în bucătăria agriturismului său au ajuns să fie apreciate și promovate de doi cunoscuți bucătari specialiști italieni, cunoscuți la nivel înalt în Italia:Michele Valotti (Trattoria Madia di Brione) și Mario Cornali (restaurant Collina di Almeno S.Bartolomeo). Ambii, acum câteva zile au luat cina la ferma Puegnago: „Ei au apreciat foarte tare felurile de mâncare servite”, explică Gheorghe, „mi-au spus că am reușit să transmit bucătăriei mele aceeași pasiune pe care o am pentru cultivarea legumelor”. Valotti, bucătarul de la Madia, confirmă: „Gheorghe este un cultivator foarte atent. Și felurile de mâncare oferite în bucătăria lui sunt în stiluri gastronomice interesante și moderne.”

De la viața în natură petrecută în timpul copilăriei, la dragostea pentru grădinărit și mediu, de astăzi

O satisfacție enormă pentru micul antreprenor care, de mic copil, purta la pășunat animalele citind Twain și Dickens iar astăzi crede în valorificarea produselor proprii locale și conservarea mediului. În câmpurile sale, de pe strada Magione din Puegnago, cresc rânduri de roșii, fasole verde, vinete, salată, ceapă, praz, ardei dulci și plante fructifere.

„Legumele sunt adesea considerate pe plan secund în bucătărie, de noi, românii dar aici,” spune Gheorghe, „le-am pus în centrul bucătăriei noastre”. Scopul este acela de a se asigura că „orice client poate experimenta o experiență culinară nouă, o călătorie gustoasă în lumea legumelor și a verdețurilor.” „Dacă la sfârșitul cinei, un client îmi cere brânză, de exemplu – spune proprietarul fermei – înseamnă că am eșuat în obiectivul propus.”

„Voi merge mai departe!”

Riscul de a pierde totuși clienții cu acest meniu, este ridicat, mai ales pe cei însoțiți de copii care nu sunt mari iubitori de legume. Dar Gheorghe este încrezător: „Voi merge mai departe!” El este convins că antreprenorul trebuie să riște, căutând mereu răspunsul într-o piață în continuă schimbare și care este din ce în ce mai atentă la produsele sănătoase. Văzând interesul tot mai mare al cumpărătorilor pentru produsele biologice, poate că intuiția lui Gheorghe este chiar una corectă!

Articolul despre Gheorghe Urdu scris de Matteo Trebeschi pentru brescia.corriere.it, îl puteți citi aici: La favola bio di Gheorghe: da pastore a imprenditor.