Povestea lui Ionel, românul din Italia care își iubește câinele mai mult decât pe sine

Ionel, un român în vârstă de 45 de ani și Aron, câinele său, își petrec zilele la intrarea într-un supermarket de pe Via delle Azores din Ostia, o localitate de lângă Roma. Bărbatul român nu are un domiciliu fix și nici un loc de muncă, nu stă prea bine cu sănătatea, iar cu ceva timp în urmă a refuzat să se interneze în spital pentru a nu-și abandona câinele, relatează La Repubblica.

Cei doi locuiesc într-o rulotă abandonată, situată lângă piața orașului de unde mai primesc și câte ceva de mâncare. Aron, un husky de 4 ani, cu microcip și vaccinat, pe lângă hrană mai capătă și câte o mângâiere de la oamenii care se perindă pe la tarabe.

Inseparabili, în ciuda tuturor dificultăților

În luna iulie a acestui an, Ionel a avut probleme la picioare din cauza circulației deficitare a sângelui și necesita internarea în spital. A sosit chiar și ambulanța pentru a-l transporta la Spitalul Grassi, dar când a auzit că Aron urma să fie dus la un adăpost pentru câinii fără stăpân, a refuzat internarea.

Între timp, Ionel nu și-a rezolvat probleme de sănătate, dar picioarele i s-au dezumflat și reușește să poarte încălțări. El și Aron își petrec zilele pe stradă, iar nopțile în rulota abandonată care le-a devenit acoperiș în nopțile reci.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Locuitorii, printre care și câțiva paramedici de la Crucea Roșie, îi ajută cum pot, cu mâncare pentru amândoi și haine pentru Ionel.

Alți locuitori au încercat să-i despartă sub motivul că Ionel exploatează câinele, dar nu au reușit. Voluntarii care îl ajută pe Ionel au depus mărturie că Aron este bine îngrijit și nu este exploatat.

Ionel l-a luat acum câțiva ani, pe când locuia la Napoli, câinele este vaccinat și are microcip, așa cum prevede legea, iar de hrană nu duce lipsă.

Pe lângă oamenii din cartier, cu care se întâlnesc zilnic și care îi cumpără lui Aron tot felul de bunătăți, alături de Ionel și câinele său iubit este și Liga Națională pentru Apărarea Câinelui.

Ionel și Aron, la Roma. Sursa foto: La Repubblica

„Cazul lui Ionel și Aron nu este unul izolat” – a spus Emanuela Bignami, președinta secției din Ostia a Ligii naționale de apărare a câinilor. Ea este de părere că serviciile sociale ale primăriei ar trebui să acorde o atenție mai mare persoanelor fără adăpost, cu un animal de companie alături.

Până atunci, Ionel și Aron își duc viața înainte, două suflete și două conștiințe, o prietenie din care ambii au de câștigat.

Conform specialiștilor, „magia” din spatele relaţiei pozitive om-animal de companie ţine de o întreagă chimie internă, care facilitează secreţia de oxitocină. Oxitocina, cunoscută şi sub denumirea de „hormonul iubirii şi al ataşamentului”, este responsabilă de apariţia unor sentimente pozitive în detrimentul stărilor de anxietate, facilitează încrederea şi fidelitatea.

De asemenea, animalele de companie pot reduce simptomele de stres fiziologic şi psihologic, cum ar fi ritmul cardiac şi tensiunea arterială, făcând loc unei stări confortabile şi relaxante.

Dintr-o perspectivă socială şi relaţională, mulţi dintre oamenii care preferă compania animalelor găsesc în asta un bun substitut.

Distribuie acest articol