Povestea lui Mihai, tânărul găsit în Italia după 8 ani de la dispariție. „Pentru ei eram un străin, îmi spuneau «il romeno»”

„Nu-mi plăcea cum se comportau localnicii cu mine. Pentru ei eram un străin, îmi spuneau «il romeno», mă durea. Așa că la început am călătorit puțin: pe la Roma, în sud, până în Calabria. Într-o zi m-am trezit la Genova, nici nu știu de ce: erau toți amabili, nu mă întreba nimeni nimic. Și am rămas acolo.”

Mihai Fernando Vasile avea doar 16 ani când a fugit de-acasă. La acea vreme locuia împreună cu mama lui în localitatea Palombara Sabina de lângă Roma, dar până la vârsta de 9 ani a crescut cu bunicii în România. Apoi, a venit în Italia și se pare că nu reușit să se obișnuiască aici.

La data dispariției sale, scrie ziarul La Repubblica, adolescentul român frecventa o școală serală. Era într-o zi din luna mai a anului 2012 când a decis să plece în lume, de unul singur, și să rupă legătura cu familia lui.

„Mama lui a apelat la noi”, spune Veronica Briganti, membră a echipei „Chi l’ha visto?” care a urmărit cazul de la bun început, din 2012. „La patru lui după dispariție a luat prânzul la un local din Roma fără să plătească. A lăsat în schimb numărul de telefon al mamei sale, iar patronul a sunat-o și i-a arătat un video. Era chiar el. Timp de patru luni a stat în cartierul San Lorenzo (din Roma – n.r.), apoi nu s-a mai aflat nimic de el”, povestește Veronica.

Imagine cu Mihai și mama lui, publicată de emisiunea Chi l’ha visto? în 2012.

Apelul mamei lui Mihai pentru a-l găsi, făcut în 2012 prin intermediul emimisiunii „Chi l’ha visto?”, nu a produs niciun rezultat din păcate. Între timp, mama tânărului s-a resemnat și s-a întors în România, dar unchiul și mătușa lui nu și-au pierdut speranța. La 8 ani de la dispariție, rudele au încercat din nou să la aceeași emisiune, arătând poze cu Mihai de când avea 16 ani, deși acum are 24 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Mihai Fernando Vasile, 24 de ani, căutat de cei de la Chi l’ha visto?

La scurt timp după apelul făcut, care a fost transmis miercuri, 24 iunie 2020, un val de mesaje a început să curgă către echipa emisiunii italiene, toate de la Genova. Localnicii l-au recunoscut ca fiind băiatul pe care-l văd dimineața la cerșit pe via Dante, în fața casei unde s-a născut Cristofor Columb. Lângă el avea mereu un câine și, povestește tânărul, reușea să adune până la 50 de euro în fiecare zi.

„O fi din cauză că zâmbesc mereu sau poate e meritul câinelui meu. Când văd câte un bătrân care trebuie să urce în autobuz, îl ajut cu plasa de cumpărături și în cele din urmă îmi donează fiecare câte ceva”, spune Mihai.

Pe timpul pandemiei însă nu mai putea să cerșească, iar Mihai a lucrat, se pare, ca și curier. Conaționalul nostru nu dormea pe străzi însă, are o iubită și locuiește cu ea în afara Genovei. Nu a avut probleme cu autoritățile niciodată. Pur și simplu cerșea, fără să deranjeze pe nimeni. Era ca și cum ar fi fost adoptat de localitatea italiană. În cursul după-amiezilor mai lucra ocazional prin unele locuri pentru a face un ban în plus.

Revenit la Palombara Sabina, și-a cerut de mii de ori scuze de la rudele sale că a dispărut așa și, într-un final, a vorbit și cu mama lui, care se află în România. În primele cinci minute nu au scos niciun cuvânt. Au plâns doar. Lacrimi de bucurie.