Premierul Italiei pozitiv la COVID-19. Momentan este asimptomatic, în izolare la domiciliu

Premierul Italiei, Mario Draghi, a fost testat pozitiv la Covid-19. Momentan este asimptomatic, dar nu va mai putea călători în Africa în următoarele zile așa cum era planificat, informează La Repubblica.

Pentru a reprezenta guvernul în misiunile din Republica Angola și Republica Congo, programate pentru miercuri 20 și joi 21 aprilie, vor fi miniștrii Afacerilor Externe și Tranziției Ecologice, Luigi Di Maio și Roberto Cingolani. Cei doi miniștri italieni vor cerca să încheie acorduri internaționale care să asigure Italiei surse de aprovizionare cu energie, altele decât cele furnizate de Rusia.

Premierul Mario Draghi, care și-a petrecut Paștele în casa sa din Città della Pieve, va continua să participe de la distanță la activitatea guvernamentală, ținând cont, evident, de măsurile de izolare care îl vor ține departe de Palazzo Chigi pentru câteva zile.

Italia, care importă circa 95% din gazul pe care îl consumă, este una dintre ţările europene cele mai dependente de gazul rusesc, ce reprezintă 45% din importurile sale.

După invadarea Ucrainei de către Rusiei guvernul italian a lansat o vastă ofensivă diplomatică pentru a-şi diversifica sursele de energie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Luigi Di Maio s-a deplasat în Algeria, în Qatar, în Congo, în Angola şi în Mozambic. Mario Draghi s-a deplasat el însuşi săptămâna trecută la Alger şi a anunţat un acord pentru creşterea exporturilor de gaz spre peninsulă. Algeria, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Italiei, este al doilea furnizor al său de gaz, după Rusia.

Roma militează, în plus, pe lângă partenerii săi europeni, pentru o plafonare a preţurilor la gaz. „Europa cumpără peste jumătate din gazul exportat de Rusia. Puterea comercială a UE asupra Moscovei este o armă de care trebuie să ne folosim. O plafonare a preţurilor la gaz ar reduce finanţarea cu care suntem de acord zilnic pentru Rusia”, a pledat el.