Sâmbătă 26 octombrie 2019, s-a încheiat pe scena Teatrului Marconi din Roma, cea de a 9° ediție a Festivalului Internațional Propatria-Tinere talente românești în prezenţa ambasadorului României în Italia, E.S. George Gabriel Bologan, şi a numeroaselor oficialităţi şi oameni de cultură români şi italieni.
În discursul său la deschiderea evenimentului, ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a declarat că „instituțiile statului au datoria să sprijine inițiativele comunitare, care creează un cadru concret pentru promovarea artiștilor români, precum și un context artistic pentru a evidenția tinerii români care se află la începutul carierei lor.
Tinerii reprezintă capitalul uman viitor al națiunii noastre, iar datoria generației noastre este de a construi o lume mai bună pentru ei, de a le oferi modele, de a-i sprijini și de a-i ghida în studiul și luarea deciziilor corecte într-o lume din ce în ce mai complexă ”. Șeful misiunii diplomatice a felicitat Asociația Propatria, adăugând că „pasiunea și dăruirea organizatorilor acestui festival sunt puncte de referință esențiale în contextul evoluției componentei culturale a diasporei, care trebuie luată ca exemplu în proces de formare a tinerei generații de români care locuiesc în străinătate ".
Inaugurat în data de 21 septembrie pe scena Conservatorului Santa Cecilia, cu concertul Jazz ţinut de Harry Tavitian, cu nu mai puţin de 8 evenimente importante în program, maratonul cultural al Festivalului organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Ambasadei României în Italia si a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, s-a încheiat cu Gala Tinerelor Talente și decernarea Premiilor de Excelență Propatria.
Presedintele juriului, pianista Mara Dobrescu, director artistic al Festivalului împreuna cu cei şapte membri, M° Lea Pavarini (Conservatorul Santa Cecilia), Mihai Stan (Accademia di Romania in Roma), Elena Postelnicu (jurnalist, corespondent Radio România în Italia), Gigi Miseferi (actor), Adrian Apostol (Hubart Agency-Romania), Laura Ruocco (actriță, director Golden Academy), Stefano Baldrini ( Baldrini Produzioni), au acordat premiile de excelenţă şi au decis câştigătorii celor două trofee Propatria din acest an.
Prezentatorii ediţiei au fost: actrița Vasilica Gavrilaș Burlacu şi Alessandro Pistecchia, antropolog, doctor în istoria Europei, expert privind minoritățile și discriminarea.
Spectacolul de gală a fost deschis cu un moment rock susţinut de către Solaris Band, alcătuită din cei cinci membri: Vittoria Danese – voce, Simone Casini – bass, Gabriele del Bianco – chitară, Lara Boru – baterie, C. Bellardi – clape. S-au alternat momente artistice de teatru cu actorul Marius Bizău, cu cunoscutul actor italian Gigi Miseferi şi Golden Academy cu Elena Lazar şi Giacomo Faccini. A urmat mini recitalul de pian ţinut de către
celebra pianistă Mara Dobrescu (Franța / România), director artistic al festivalului din anul 2017 care a şi acompaniat două tinere soprane, Antonia Moldovan și Goar Faradzhian.
Au urcat pe scenă, de asemenea, micul patriot de numai opt ani, Tudor Florin Limbean, tânăra cântăreaţă de muzică uşoară Amalia Slevoaca și baritonul Ștefan Glăvănescu, finalist la Românii au Talent. De neuitat momentele de balet dăruite de către splendidele mici balerine de la Studioul de Balet pentru Copii şi Tineret al Operei Romane din Bucureşti condus de către profesoara şi coregrafa Magdalena Rovinescu, ex prim balerină a Operei Romane, si cele de dans sportiv oferite de către campionul național al Italiei, Radu Samoilă, care ne-a încântat împreună cu partenera sa de scenă, Andrea Giannotti.
Am avut onoarea să o salutăm pe scena festivalului pe profesoara italiană Luisa Valmarin, nume important în promovarea limbii române în Italia, profesor de limba și literatura română la Universitatea Spienza, care mai bine de cincizeci de ani a predat limba noastră zecilor de generații de studenți italieni, şi să aducem cu această ocazie şi un omagiu postum marelui artist Constantin Udroiu.
Publicul a fost încântat să îl cunoască pe artistul Daniel Berquiny, actor, acrobat și dresor, fondatorul parcului Zoo delle Star – tărâmul animalelor vedete de cinema si televiziune si, în aceeași măsură, pe alţi tineri de excepție în domeniile lor: pe Adrian Fartade, comunicator științific, cu milioane de vizualizări pe youtube sau pe Adrian R. Rednic supranumit Caleel, youtuber, pasionat de știință, S.F. și deja scriitor de succes. Nu a
lipsit lumea modei cu Elena Cristina Toma – stilistă de succes la Milano și Ana Maria Mitrea – fotomodel, care a prezentat cu această ocazie o creaţie THREE [Δ 3]" Collection a cunoscutului stilist italian Sylvio Giardina, unul dintre fondatorii brandului Grimaldi Giardina.
PREMIILE FESTIVALULUI PROPATRIA
Cele două trofee Propatria au fost acordate Studioului de Balet pentru Copii şi Tineret al Operei Române din Bucureşti şi actorului Marius Bizău care a primit şi Premiul Special oferit de către HUBART Agency (Romania), un turneu de patru spectacole în Austria şi România în primăvara anului viitor.
Premiul special pentru activitate didactică a fost acordat profesoarei italiene Luisa Valmarin, care prin activitatea sa îndelungată la catedra de limba română de la Universitatea La Sapienza din Roma, a predat limba română la zeci de generații de studenți. Premiul special pentru carieră a fost acordat artistului Daniel Berquiny, actor, acrobat și dresor, fondatorul parcului Zoo delle Star – tărâmul animalelor vedete de cinema.
Premiul special pentru carieră, acordat postum, memoriei celebrului Stan Lee (american de
origine română), creatorul universului magic al supereroilor Marvel și cea mai importantă figură din lumea benzilor desenate, care a inspirat zeci de generații de tineri în toată lumea.
Premiul special acordat vice-rectorului Universității Pontificale Angelicum, Sr. Helen Alford, pentru pentru sensibilitatea și atenția demonstrată la formarea și dezvoltarea competențelor studenților străini prin proiectul „Studio Realtà” din cadrul Facultății de Sociologie a Universității San Tommaso d’Aquino- Angelicum.
Diplome de excelență și plachete onorifice:
Marius Bizău (actor), Ilija Marinkovic (violonist), Solaris Band (trupa rock), Antonia Moldovan (soprana), Goar Faradzhian (soprana), Elena Lazăr (cântăreață, actriță), Ciprian Străteanu (pianist), Adrian Fartade (comunicator științific), Adrian R. Rednic – Caleel (youtuber, scriitor), Amalia Slevoaca (cântăreață), Ștefan Glăvănescu (bariton), Radu Samoilă (campion național al Italiei la dans sportiv), Elena Cristina Toma (stilistă), Ana Maria Mitrea (fotomodel), Micul Patriot Tudor Florin Limbean, Studioul de Balet pentru
Copii şi Tineret al Operei Române din Bucureşti, Vasilica Gavrilaş Burlacu (actriță), Alessandro Pistecchia (antropolog).
Toţi participanţii au primit diplome, cărți în limba română, albume turistice sau istorice cu România precum şi alte cadouri din partea sponsorilor.
În urma colaborării cu Direcția Didactică a Teatrului Golden prin Directorul Laura Ruocco
(actriță), și anul acesta, sunt în fază de selecţie patru tineri pentru cele 4 burse în valoare de câte 1000 de euro, acordate de către Golden Academy, pentru a studia la Academia de Spectacol a Teatrului Golden.
Proiectul a fost realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.
Fotografii de la Gala Premiilor de Excelență puteți vedea aici, pe pagina Fcaebook a Festivalului Propatria.