Premiul Internațional Literar al Alpilor câștigat în Italia de un scriitor de origine română

Cea de-a zecea ediție a concursului literar Premiul Internațional Literar al Alpilor, din Trento,  „Premio Frontiere-Grenzen” cum mai este numit, a fost câștigat de scriitorul elvețian de origine română Cătălin Dorian Florescu. Ediția din acest an a concursului a înregistrat câteva recorduri importante: aproape trei sute de povești trimise și șase țări reprezentate.

Ceremonia de premiere a avut loc la Palazzo delle Miniere din Fiera di Primiero. La secțiunea povestiri a fost premiat scriitorul Cătălin Dorian Florescu, născut în România și care locuiește la Zurich, în Elveția, din anul 1982. Povestirea sa, „Ich muss Deutschland”, inclusă în colecția „Der Nabel der Welt”, a fost aleasă de juriul ca exemplu de „text neorealist concentrat, în care Europa de ieri și de azi iese la iveală, cu dramele, marginalizările și zidurile ei, cu actele de rebeliune, individuală sau colectivă, cu frica de celălalt și cu gândul că cineva dorește să domine”, precum și pentru „remarcabile calități stilistice”.

Cătălin Dorian Florescu este un scriitor elvețian de origine română. El este autorul mai multor romane cu o construcție narativă ramificată și surprinzătoare, romane care ating teme precum: exilul, prietenia, căutarea identității.

Născut la data de 27 august 1967 în orașul Timișoara, face prima călătorie la vârsta de 9 ani în Italia și America, întorcându-se în România după 8 luni. În vara anului 1982 susține admiterea la liceu, dar reușește să fugă în aceeași vară, împreună cu părinții, în Elveția. Din 1982 locuiește în Zürich, primind între timp cetățenie elvețiană. A studiat psihologia și psihopatologia la Universitatea din Zürich. După absolvire a lucrat în perioada anilor 1995-2001 ca psihoterapeut într-un centru de reabilitare a narcomanilor. De cinci ani s-a perfecționat în terapia gestaltistă, iar din decembrie 2001 este scriitor liber-profesionist în Zürich.

Pe lângă alte premii, în anul 2011 a primit Cartea anului în Elveția (premiul Schweizer Buchpreis), pentru romanul Jacob beschließt zu lieben („Jacob se hotărăște să iubească”), acordat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Țara Cantoanelor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Aargauer zeitung