Preot din Galați: românii din diaspora sunt „pleavă” și oameni de proastă calitate. A fost sesizat CNCD

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a sesizat în cursul zilei de luni, 10 septembrie, Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, în cazul preotului Ion Croitoru, care într-un discurs public, i-a numit pe românii din diaspora „pleavă”, informează Digi24.

Prezent la o întâlnire culturală în localitatea Corod, preotul a mai afirmat că plecarea românilor în afara țării nu ar fi o mare pierdere pentru România pentru că cei din Diaspora ar fi oameni de proastă calitate.

„La început am ascultat un vers…Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul în fața celor prezenți.

VIDEO aici.

„Este inacceptabil ca fețele bisericești, care ar trebui să propovăduiască pacea și buna înțelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură și la xenofobie. Credem că rolul preoților este mai degrabă de a păstorii cu blândețe obștea, de a se îngriji de nevoile orfanilor și ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgență dacă se delimitează de aceste declarații publice și să comunice măsurile concrete pe care le va lua în acest caz.

Menționăm că în afara țării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciați pentru hărnicia și omenia lor. Era de așteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare precum și nenumărate critici.

Numărul românilor din diaspora care nu doresc să se mai întoarcă în țară este într-o creștere alarmantă, iar România pierde enorm din cauza acestui fenomen. Cea mai mare bogăție a unui popor sunt oamenii, aceasta este adevărata bogăție. Astăzi, un sfert din populație a părăsit țara. Această pierdere este mai îngrozitoare decât s-a pierdut în cele două războaie mondiale, la un loc. Din păcate, declarații necugetate și rău intenționate ca ale acestui preot, nu fac decât să adâncească și mai mult rănile deja existente”, a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE.