Preoți români din Italia despre vaccinul COVID-19: „Biserica ortodoxă are încredere în știință”

Părintele Alexandru Costel Lazăr, paroh al Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime di Aprilia (Campo di Carne), a reiterat – arătând scrisoarea trimisă bisericilor de Mitropolitul Polykarpos, Arhiepiscopul Ortodox al Italiei și Exarhul Europei Meridionale – importanța respectării prevederilor Guvernului italian cu privire la combaterea pandemiei de COVID-19, invitând credincioșii să se vaccineze și să folosească masca pentru protecție individuală. „Biserica noastră este în favoarea științei și atentă la respectarea legilor acestei țări”, a spus el, citând din nota trimisă către biserici de înaltul arhiereu, relatează Il Messaggero.

„Comunitatea noastră este formată din oameni serioși și responsabili. Majoritatea persoanelor care frecventează parohia noastră sunt vaccinate. Sunt familii întregi vaccinate”, a spus și părintele Ștefănel Nanu, de la Biserica Ortodoxă Sfântul Cuvios Vasile, situată pe via Carroceto din Aprilia.

În localitatea Aprilia, din Lazio, a fost reintrodusă regula măștii de protecție în aer liber după ce numărul de cazuri de Covid-19 a început, din nou, să crească. Consilierul municipal Omar Ruberti a declarat a doua zi după ce această restricție a intrat în vigoare: „Alessio D’Amato (consilierul regional pentru sănătate) a vorbit despre o rată de vaccinare foarte scăzută la Aprilia, în rândul oamenilor din comunitatea românească. Știm sigur că românii, cu domiciliul în Aprilia, sunt peste 5.000; în ceea ce privește rata de vaccinare, nu ne putem baza decât pe ceea ce a spus consilierul regional de sănătate”.

La Aprilia s-a înțeles imediat că cetățenii români sunt refractari la vaccinarea anti Covid, chiar înainte de apariția noului val de infecții. Evaluarea a avut loc în teren, prin efectuarea unui număr mare de teste Covid.

„Odată cu introducerea obligativității Certificatului verde la locul de muncă – au explicat farmaciștii Ratuis din Aprilia – ne-am dat seama că cetățenii români, și în general toți cei din Europa de Est, au început să facă în mod repetat teste Covid. Nefiind vaccinați, ei trebuie să-și demonstreze continuu negativitatea la Covid. În urmă cu trei săptămâni, când numărul celor infectați a început să crească, primele persoane testate pozitiv au fost de naționalitate română și din alte țări din Est, care se știe deja că sunt neîncrezători în vaccin. Pare să fie pe fond cultural, dar clar este că rata de vaccinare anti-Covid în România este de 30%, pe când în Italia suntem la 85%”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Consilierul regiunii Lazio pe sănătate ar fi invocat, cu privire la „rata foarte scăzută de vaccinare” în rândurile românilor din Aprilia, apropierea oamenilor față de Biserica Ortodoxă, parcă pentru a indica faptul că alegerea lor de a nu se vaccina ar fi determinată de factori religioși. Drept urmare, primarul Antonio Terra a cerut o verificare a situației pentru a înțelege cât de mult ar putea influența autoritatea religioasă ortodoxă tendința de vaccinare.

Consilierul Omar Ruberti a intrat în legătură cu cele două biserici de referință ale comunității românești, cea atribuibilă Arhiepiscopiei Ortodoxe Sacre a Italiei și cea în linie cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, ambele prezente în zona Aprilia cu două parohii, una în Campo di Carne și cealaltă în via Carroceto.

„Biserica Ortodoxă pe care o cunoaștem bine, găzduindu-l pe mitropolitul Polykarpos în luna octombrie – a comentat Ruberti – a decis vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru preoți. Nicio altă autoritate religioasă nu a luat o asemenea inițiativă”. O poziție pe cât de puternică, pe atât de controversată.

Între timp, pe pagina Facebook a Primăriei din Aprilia a apărut un mesaj video al părintelui Alexandru Costel Lazăr, de la parohia ortodoxă Campo di Carne, care i-a invitat pe credincioși să se vaccineze și să respecte regulile: „Biserica noastră este în favoarea științei și atentă la respectarea legilor și reglementărilor acestei țări”, a spus el, citând din documentul pe care Mitropolitul Polykarpos l-a trimis-o clerului.

„Vaccinarea este o problemă pe care o privim cu toată seriozitatea”, a spus și părintele Ștefănel Nanu, paroh al bisericii din via Carroceto. „Nu suntem o instituție de sănătate, dar ne pasă de sănătatea publică. Comunitatea noastră este formată din oameni serioși și responsabili. Majoritatea persoanelor care frecventează parohia sunt vaccinate. Sunt familii întregi”.

Părintele Ștefănel a mai precizat că din comunitate „în ultimii ani mulți s-au întors în România”. Această ultimă cifră nu s-ar reflecta însă în statisticile administrației publice din localitate.

Mai puțin numeroasă este comunitatea indiană, aproximativ 2.000 de locuitori, care a răspuns în număr mare la vaccinarea ad-hoc organizată de ASL din Latina.

Distribuie acest articol