Preotul ortodox din Trento, Ioan Lupăşteanu, a făcut un apel cu ocazia slujbei din duminica Paștelui, la angajatorii italieni care beneficiază de serviciile femeilor românce în calitate de îngrijitoare („badante”): „Îndemnați-le să aibă grijă de sănătatea lor și să meargă la medic atunci când este necesar. Respectați-le drepturile la zilele libere!” Preotul susține că ritmul de lucru intens, orariile masacrante, stresul și tensiunea nervoasă la care sunt supuse multe dintre aceste românce le epuizează și le îmbolnăvește.
Elocuțiunea părintelui Lupășteanu a fost publicată și de ziarul „Adige”: „Lucrează 24 de ore din 24 și nu au grijă de sănătatea lor”, a spus preotul despre îngrijitoarele românce la liturghia Paștelui ortodox sărbătorit recent.
Prea multe decese din cauza unor boli grave în rândurile acestor femei, cu o creștere accentuată față de trecut, iar drept exemple părintele povestește cazurile a două românce trecute în neființă de curând: una în vârstă de 60 de ani și cealaltă de 47, ambele „badante”, ambele bolnave de cancer și ambele diagnosticate când a fost prea târziu.
Cele două femei lucrau în Italia de peste 10 ani și – așa cum susține preotul – nu s-au tratat cum se cuvine și nu au găsit timp pentru a-și controla corespunzător starea de sănătate, deoarece erau angajate cu un orar de 24 de ore din 24. O altă problemă evidențiată de Lupășteanu este lipsa hranei la care aceste femei au fost supuse de-a lungul anilor. S-au hrănit puțin și rău din cauza lipsei de timp și de bani. Organismul are nevoie de hrană sănătoasă și suficientă pentru a elimina toxinele și adesea condițiile de trai din familiile în care lucrează aceste femei nu le permit să mănânce bine și suficient.
„Dreptul sacrosanct la odihnă a fiecărui lucrător trebuie să fie o obligație față de aceste lucrătoare”, mai spune părintele Lupășteanu specificând că sunt îngrijitoare care nu s-au spovedit de 5 ani pentru că nu au nicio duminică liberă.
Apelul preotului e în mod special pentru angajatori, dar și pentru angajate, să acorde atenție sporită sănătății lor fizice și psihice. De asemenea, subliniază faptul că adesea biserica face cunoscut femeilor românce de examenele gratuite pe care ASL le oferă pentru depistarea cancerului la sân. Părintele Lupășteanu speră în discursul său că și angajatorii vor începe să îndemne lucrătoarele în această direcție.
Foto articol: Pagina Facebook – Parohia Ortodoxă Română Trento și provincia