Presa din Italia: „În România sunt uciși cu sânge rece cei care apără ultimele păduri virgine din Europa”

„În România sunt uciși pădurarii care apără de la defrișare ultimele păduri virgine din Europa”, semnalează italienii de la greenme.it, făcând referire la cazul lui Liviu Pop, pădurarul bătut și ucis de hoții de lemne.

Liviu Pop a apărat pădurea cu prețul vieții sale, bărbatul, tată a trei copii, a fost găsit în pădure cu o gaură de glonț în piept. Suspecții sunt hoții de lemn din zonă, prinși în flagrant de tânărul pădurar, iar după mai bine de o săptămână ucigașii sunt de negăsit.

„Liviu Pop a ieșit să cerceteze un posibil caz de exploatare ilegală într-o regiune împădurită  a Maramureșului, în nordul României”, scrie sursa citată. „Colegii săi au încercat la un moment dat să-l contacteze telefonic, dar neprimind niciun răspuns s-au alarmat și la scurt timp, cadavrul bărbatului a fost găsit într-o râpă din pădure.”

Liviu Pop cu familia. Foto: Libertatea

El este al doilea silvicultor ucis în România în mai puțin de o lună, țin să precizeze jurnaliștii italieni care amintesc și de cazul pădurarului Răducu Gorcioaia, care a fost găsit mort în mașina lui, la jumătatea lunii septembrie, în apropiere de Pașcani, județul Iași. El ar fi fost lovit cu un topor în cap, iar anchetatorii au trei suspecți în acest caz, dintre care doi sunt minori.

În articolul italienilor de la Green Me se relatează că pădurile României sunt tăiate „într-un ritm alarmant”. Citând un raport al organizației Greenpeace Romania se estimează că în fiecare oră sunt tăiate trei hectare de pădure, fie din cauza vârstei, fie din cauza defrișărilor legale și ilegale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Luna trecută, trei organizații non-guvernamentale – Agent Green, ClientEarth și EuroNatur – au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, pentru faptul că practicile de tăiere a pădurii contravin legilor UE cu privire la protecția naturii.

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului.

În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească. Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani – nu numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii dar și o parte a identității culturale a comunităților locale din România.