Presa italiană despre Paștele ortodox român: „Hristos a înviat!”, expresie a bucuriei și a triumfului creștin

Sărbătoarea Paştelui îi găseşte pe mulţi români departe de casă. Cei din Italia se pregătesc cu bucate româneşti şi cu gândul la sărbătorile petrecute cândva pe meleagurile natale. Ce le lipsește cel mai mult în aceste momente? O baghetă magică! Una care să-i facă să simtă mirosul aromat al cozonacului proaspăt scos din cuptorul de lut al bunicii, să-i poarte pe ulița satului care duce spre biserică în noaptea de Înviere, care să-i așeze la masa îmbelșugată alături de părinții și de copiii lor. Dacă toate astea nu sunt, românii le creează și astfel, peste tot unde s-au așezat în Italia, au format mici Românii în centrul cărora se află mai mereu și o biserică. Una în care slujește un preot român și unde, de sărbători, merg să simtă, să cânte și să se roage românește.

Noaptea de Înviere și duminica Paștelui sărbătorite de credincioșii ortodocși români nu au trecut neobservate de presa italiană. Multe publicații din Peninsulă au acordat astăzi spațiu informațiilor despre cum au sărbătorit conaționalii noștri Învierea lui Isus Hristos.

La Stampa scrie: «Mii de români au fost aseară în Piazza Cavour din Torino pentru a întâmpina Paștele ortodox. Sărbătoarea învierii lui Hristos a început la ora 11:30 cu cântece și rugăciuni, după care, la miezul nopții a avut loc „ritualul luminii”.  Doi preoți și un diacon au aprins trei lumânări mari care simbolizau focul sacru din Ierusalim și în circa zece minute toate lumânările credincioșilor din piață au fost aprinse. Apoi, lumânările urmau să fie duse acasă, aprinse, de toți participanții la ceremonia religioasă. În jurul orei 01:00 slujba s-a mutat în biserica Sfânta Cruce pentru Liturghia care a durat până la ora 04:00 dimineața și s-a încheiat cu binecuvântarea bucatelor. Astăzi, 28 aprilie, este Paște pentru românii torinezi, pentru moldoveni, ucrainieni și ruși, moment central al anului liturgic.»

Biserica Sfânta Cruce din Torino, slujba Învierii. Foto: Mihai Bursuc

Gazzetta di Parma notează: «Astăzi este Paștele pentru credincioșii ortodocși. Mii de persoane din zona noastră sărbătoresc această zi. În Parma, Paștele ortodox a fost sărbătorit în mai multe biserici, credincioșii au stat de veghe în noaptea trecută și au participat la slujbe astăzi. Cea mai activă comunitate a fost cea românească care a participat la slujba de la parohia ortodoxă română a Sfinților Zaharia și Elisabeta (Santa Maria del Quartiere).»

«Astăzi se sărbătorește Paștele ortodox – scrie tragatocn.it – de către toate Bisericile care urmează calendarul iulian. Biserica din Bra (Piemonte) a fost plină de lume în noaptea de 27 spre 28 aprilie pentru sărbătoarea Învierii lui Isus. Bărbați, femei, copii, s-au adunat pentru Liturghia celebrată de preotul Vasile Doroftei care, de peste un deceniu, a devenit un punct de referință pentru cetățenii români care locuiesc aici în zonă. După tradiție, credincioșii au venit cu coșuri pline cu pască, cozonaci și ouă. Pentru ortodocși oul este un simbol al regenerării și al purificării. Salutul pe care îl schimbă românii din prima zi a Paștelui până la Înălțare este o expresie a bucuriei și a triumfului: „Hristos a înviat!” (Cristo è risorto!) urmat de „Adevărat a înviat” (È vero che è risorto).»

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai jos, video filmat și publicat de fotograful Mihai Bursuc la Torino:

Slujba Învierii Domnului Isus biseria S. Cruce TorinoVideo Torino vista con l'occhio di Bursuc Mihai Ph

Gepostet von Mihai Bursuc am Sonntag, 28. April 2019

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20