Președintele ADR: „Nu se va mai putea călători în străinătate cu actuala carte de identitate”

Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a declarat joi, 15 aprilie 2021, că românii nu vor mai putea să călătorească în străinătate cu cartea de identitate actuală, ci vor fi nevoiți să-și facă noua cartea de identitate electronică. Cu toate acestea, cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, a mai spus el.

„(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică. Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat Oprea, citat de agenția română de știri Agerpres.

Așadar, conform celor relatate de președintele ADR, cartea de identitate simplă, care este eliberată în prezent de autoritățile române, nu va mai putea fi folosită pentru a călători în interiorul Uniunii Europene. Cetățenii români care vor dori să călătorească în alte state membre UE vor fi nevoiți astfel fie să solicite noua carte de identitate electronică, fie să prezinte pașaportul la frontiere.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a mai subliniat Oprea.

Potrivit estimărilor făcute de autoritățile din țara noastră, cartea de identitate electronică va putea fi solicitată din luna august a acestui an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Citește și: Care sunt frontierele europene unde cetățenii UE trebuie să prezinte pașaportul sau cartea de identitate

Distribuie acest articol